Start rechtszaak tegen Murdochs mediabazen - hoe zat het ook alweer?

Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van de opgedoekte tabloid News of the World, komt aan bij de rechtbank.Beeld afp

"De meest ambitieuze persoon die ik ooit heb ontmoet." Zo omschreef haar eerste hoofdredacteur Rebekah Brooks. Een toen nog jonge journaliste die het ver zou schoppen in de Britse dagbladjournalistiek. Maar die tijden van roem en grote successen liggen nu mijlenver achter haar. Brooks, voormalig hoofdredacteur van de inmiddels opgedoekte krant News of the World, staat vandaag terecht voor onder andere het afluisteren van 829 bekende en onbekende Britten.

Brooks was de vrouw die reputaties kon maken en breken. Volgens sommigen zelfs een van de machtigste dames van het Verenigd Koninkrijk. Maar in de rechtbank staat vandaag haar eigen reputatie op het spel. Er lopen drie aanklachten tegen Brooks, die nog steeds claimt onschuldig te zijn: medeplichtigheid aan afluisteren; het betalen van steekpenningen aan ambtenaren en het verbergen van bewijsmateriaal.

Naast de voormalig hoofdredactrice van tabloid News of the World (NotW), staan ook andere topfiguren van de voormalige krant terecht. Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van NotW en oud-voorlichter van premier Cameron, moet eveneens voorkomen voor medeplichtigheid aan afluisteren. Ook Stuart Kuttner, oud-hoofdredacteur en -directeur, Ian Edmondson en James Weatherup - beide oud-chef nieuws- verschijnen voor de rechter.

De schandalen kwamen aan het licht toen dagblad The Guardian in de zomer van 2011 onthulde dat NotW op grote schaal bekende en onbekende Britten afluisterde. De verontwaardiging was vooral groot toen bleek dat de schandaalkrant de voicemail van het vermoorde meisje Milly Dowler had afgeluisterd. Rupert Murdoch, eigenaar van de krant, besloot daarop NotW op te doeken.

Krantenmagnaat Murdoch en een reeks andere uitgevers spanden de rechtszaak tegen het vijftal aan. De zaak is in het bijzonder ongemakkelijk voor premier Cameron. Coulson werd na zijn aftreden bij NotW als spindoctor en woordvoerder Camerons communicatieve rechterhand. Ook Brooks en de premier hadden een hechte band en kwamen geregeld bij elkaar over de vloer. Nog niet zo lang geleden grapte Brooks zelfs dat Cameron zijn mails naar haar afsloot met LOL. De premier dacht dat de afkorting stond voor Lots of Love in plaats van de populaire betekenis Laughing out Loud.

Maar het lachen is Brooks en de haren inmiddels al vergaan. Als ze schuldig worden bevonden, hangt ze een gevangenisstraf van minstens twee jaar boven het hoofd. Brooks kan door het verbergen van bewijsmateriaal zelfs veroordeeld worden tot levenslang. Hoewel de straf in de praktijk zelden hoger wordt dan tien jaar.

Inmiddels heeft Cameron, na lang tegensputteren, ingestemd met een onafhankelijke perswaakhond voor de Britse media. Deze kan boetes opleggen en rectificaties afdwingen. Begin deze maand verkondigde de regering deze perswaakhond in de wet te verankeren. Tot woede van de Britse pers, omdat zij een voorstel deed tot zelfregulering: een waakhond zonder bemoeienis van de overheid. De uitgevers hopen echter met de rechtszaak hun gelijk te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden