Starre arbeidsmarkt heeft ook voordelen

Laura van Baars

amsterdam – Flexibilisering van de arbeidsmarkt leidt niet automatisch tot een sterker concurrentievermogen. Dat blijkt volgens de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda uit de ranglijst van meest competitieve economieën ter wereld. Die stelde hij op in opdracht van het World Economic Forum (WEF), dat wereldwijd ondernemerschap wil stimuleren.

Versoepeling van het ontslagrecht – een belangrijk thema in de huidige formatieonderhandelingen – leidt tot minder investeringen in de opleiding en bijscholing van personeel, voorziet Volberda. Als werkgevers hun handen in toenemende mate aftrekken van het kennisniveau van werknemers, is dat schadelijk voor de concurrentiekracht van Nederland, dat twee plekken steeg op de ranglijst, naar een achtste positie.

„Bovendien”, zegt Volberda, „leidt het intensieve polderoverleg tussen werkgevers en werknemers over lonen en arbeidsomstandigheden tot rust op de arbeidsmarkt. Er wordt hier niet gestaakt, zoals in Frankrijk of Spanje. Dat is gunstig voor investeerders.”

Een starre arbeidsmarkt wordt volgens het WEF door buitenlanders vaak gezien als een belemmering om zaken te doen in een land. Tegelijkertijd hebben landen er juist ook veel economisch succes aan te danken, zegt Volberda. Hij wijst daarbij op de positie van Zweden, de nummer twee op de ranglijst. Volberda ziet wat een starre arbeidsmarkt Zweden oplevert aan concurrentiekracht. De kwaliteit van het personeel is erg hoog, omdat geen enkel land zoveel investeert in opleiding van werknemers. Het hoger onderwijs is van topkwaliteit en er zijn veel wetenschappers en ingenieurs in Zweden aanwezig. Bestuurders dragen er makkelijker verantwoordelijkheid over op ondergeschikten dan in andere landen. Nergens wordt het management van bedrijven als zo betrouwbaar ervaren. Ondertussen scoort het land hoge ogen op het gebied van innovatie. Zweedse bedrijven investeren het meest in research & development ter wereld.

Daarin zit hem het voornaamste verschil met Nederland, zegt Volberda. Ook hier zijn goede opleidingen en wordt relatief veel in personeel geïnvesteerd, zij het minder dan in Zweden. Maar het stabiele en hoogwaardige arbeidsklimaat wordt te weinig gebruikt om innovatie te stimuleren. „Als wij meer concurrerend willen worden, zal daarin meer geïnvesteerd moeten worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden