Starbucks wil 10.000 vluchtelingen aannemen na Trump-decreet

Directeur Howard Schultz bij de opening van de eerste Starbucks-winkel in Colombia.Beeld epa

Nadat de directeuren van Facebook en Google al openlijk kritiek uitten op het 'moslimverbod' van de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Starbucks nog een stap verder. Bestuursvoorzitter Howard Schultz kondigde gisteren aan de komende jaren tienduizend vluchtelingen in dienst te gaan nemen in filialen wereldwijd.

Die mededeling deed hij in een vurige brief aan alle medewerkers die hij op de website van het bedrijf publiceerde. In de 75 landen waar de onderneming koffiewinkels heeft, neemt Starbucks vluchtelingen aan 'die aan oorlog, vervolging en discriminatie zijn ontsnapt'. Schultz wil hier in de Verenigde Staten mee beginnen door immigranten een baan aan te bieden die in hun land van herkomst het Amerikaanse leger ondersteund hebben, bijvoorbeeld als vertaler.

"Deze onzekere tijden vragen om een andere aanpak dan voorheen", schrijft Schultz. "Ik hoor de alarmerende geluiden waar jullie allemaal mee te maken hebben; dat de beleefdheid en de mensenrechten die we altijd als vanzelfsprekend zagen, nu onder vuur liggen. (...) Ook wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om specifieke acties aan te kondigen en te vertellen dat we niet stil aan de zijlijn blijven staan, terwijl de onzekerheid rond onze nieuwe regering elke dag toeneemt."

De Starbucks-directeur uit scherpe kritiek op het plan van Trump om een muur langs de grens van Mexico op te trekken, om illegale immigranten tegen te houden. "Bouw bruggen, geen muren", zo kondigt Schultz zijn voornemen aan de investeringen in Mexico, waar Starbucks 600 winkels en 7000 werknemers heeft, juist verder op te voeren. "We staan klaar om onze Mexicaanse klanten en werknemers te helpen, nu ze moeten afwachten wat het effect is van de aanstaande handelssancties, immigratiebeperkingen en importbelasting."

Facebook en Google

Afgelopen vrijdag verordende president Trump per decreet dat de VS de komende negentig dagen geen visa meer mogen geven aan inwoners van zeven moslimlanden: Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen. Verder ontzegde hij vluchtelingen van over de hele wereld de toegang tot de VS voor 120 dagen. Syrische vluchtelingen mogen voor onbepaalde tijd het land niet in.

Facebook-directeur Mark Zuckerberg sprak zich direct uit op zijn sociale netwerk: "Mijn overgrootouders komen uit Duitsland, Oostenrijk en Polen. De ouders van Priscilla (zijn echtgenote, red.) zijn vluchtelingen uit China en Vietnam. De Verenigde Staten is een land van immigranten, en daar moeten we trots op zijn."

Zuckerberg schreef verder dat hij, net als vele anderen, bezorgd is over de impact van de decreten die Trump recent heeft ondertekend. Een verontruste Sundar Pichai, directeur van Google, vroeg in een interne memo gelijk alle werknemers die door het inreisverbod geraakt kunnen worden en werkzaam zijn in het buitenland, terug te keren naar de Verenigde Staten.

Elon Musk, de mondige oprichter en baas van elektrische autobouwer Tesla, reageerde op Twitter: "Veel mensen die negatief door dit beleid worden beïnvloed, zijn juist sterke medestanders van de VS. Zij hebben het juiste gedaan, niet het slechte, en ze verdienen het niet te worden afgewezen."

Ook de Amerikaanse bestuursvoorzitters van het elektronicabedrijf General Electric en de bank JP Morgan maakten bekend dat ze de werknemers die door het decreet getroffen worden bij zullen staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden