Starbucks vertrekt: Niet om die lastige belastingrel

Koffieverkoper verhuist hoofdkantoor van Amsterdam naar Londen, omdat er meer Britse winkels zijn

Koffieketen Starbucks verhuist het Europese hoofdkantoor dit jaar van Amsterdam naar Londen. Niet vanwege de rel die uitbrak toen bekend werd dat het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk al 15 jaar geen belasting heeft betaald, zegt Starbucks zelf.

Waarom verhuist Starbucks wel?

Het bedrijf zegt in Het Financieele Dagblad te willen verhuizen omdat de meeste winkels in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd. Bovendien wil Starbucks daar, in Frankrijk en in Duitsland eigenaar blijven van de winkels. In andere landen moeten partners en franchisenemers in de risico's en opbrengsten gaan delen. Hoewel topman voor Europa Kris Engskov zich 'ongemakkelijk' voelde onder de Britse publieke en politieke schrobbering van het bedrijf, speelt de belastingkwestie volgens hem geen rol.

Waarom zat Starbucks eigenlijk in Nederland?

Het bedrijf zegt het zelf niet, maar Nederland biedt grote multinationals een gunstig belastingklimaat. Er zijn allerlei regelingen waarbij inkomsten niet belast worden, bijvoorbeeld als ze als royalties worden bestempeld. Daarom is Nederland aantrekkelijk voor bedrijven met sterke merknamen, of bands als U2 en The Rolling Stones. Nederland heeft veel belastingverdragen met andere landen waarin is afgesproken dat niet dubbel betaald hoeft te worden. Verder is de Belastingdienst bereid afspraken te maken over hoe ze naar het bedrijf kijkt en hoe dat belast wordt. Deze rulings zijn geheim en bieden bedrijven zekerheid - dat is prettig.

Dat klinkt als een belastingparadijs.

Dat vinden veel andere landen ook van Nederland. In een rapport van het Amerikaanse Congres werd Nederland zelfs in één adem genoemd met de Kaaimaneilanden en Guernsey, waarvan iedereen weet dat het belastingparadijzen zijn.

En willen we dat blijven?

De Tweede Kamer heeft daarover gedebatteerd, maar nam alleen de motie aan waarin de term 'belastingparadijs' werd verworpen, en de regering werd opgeroepen het gebruik ervan actief te bestrijden.

Er zijn wel politici die hebben gezegd de manier waarop grote bedrijven Nederland als doorvoerhaven voor geld gebruiken, te willen aanpakken. PvdA-leider Diederik Samsom sprak vorig jaar in het tv-programma 'College Tour' over 'de misstand dat Nederland een belastingparadijs is voor bedrijven die hier niks doen en alleen maar hun geld langssluizen'.

Een tegengeluid kwam gisteren van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland. "De Nederlandse politiek springt lichtzinnig om met buitenlandse investeerders en dat is op termijn schadelijk voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid", aldus directeur Patrick Mikkelsen. "Dat is een luxe die Nederland zich helemaal niet kan veroorloven", wijzend op de 450.000 banen bij Amerikaanse bedrijven in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden