Star Trek Into Darkness

Tikje sentimenteel, maar de kijker blijft met een tevreden glimlach achter
Star Trek: Into Darkness

Regie: J. J. Abrams

Met Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana.

****

De Star Trekformule leek zijn beste tijd te hebben gehad toen de televisieserie 'Star Trek: Enterprise', de zoveelste spin off van de originele serie uit de jaren zestig, in 2005 na vier seizoenen wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis werd gehaald. Maar als we één ding hebben geleerd van de Star Trekgeschiedenis, dan is het wel dat er steeds weer iemand komt die de formule nieuw leven weet in te blazen. In 2009 durft regisseur en een van de bedenkers van de succesvolle televisieserie 'Lost', J. J. Abrams, het aan om een nieuwe Star Trekfilm te maken.

Zijn film 'Star Trek' is een prequel op de originele serie en vertelt hoe de bemanningsleden van het ruimteschip USS Enterprise elkaar leren kennen en tot een hechte bemanning worden. Mede door de uitstekende casting, de nieuwe acteurs lijken verbluffend veel op de oorspronkelijke acteurs, wordt 'Star Trek' een groot succes: de film is in Noord-Amerika zelfs de best bezochte van alle Star Trekfilms.

En dus mag bij de nieuwe Star Trek-film J.J. Abrams opnieuw plaatsnemen aan het roer. In 'Star Trek: Into Darkness' zetten captain Kirk en zijn bemanning de jacht in op slechterik John Harrison (een uitstekende rol van de Britse acteur Benedict Cumberbatch), die een aanslag heeft gepleegd op een geheime locatie van de inlichtingendienst in Londen.

Maar eigenlijk is die verhaallijn bijzaak. Het echte onderwerp van de film is het ontstaan van de hechte vriendschap tussen captain Kirk en zijn eerste officier Spock. Aan het begin van de film zijn de mannen als twee zijden van dezelfde medaille, waarbij Kirk voor de emotie staat en Spock voor de ratio. Aan het eind zullen beide mannen iets van elkaar hebben opgestoken. Niet dat Kirk ooit een groot denker zal worden. In vergelijking met de bedachtzame en erudiete captain Picard uit 'Star Trek: The Next Generation' is Kirk een regelrechte ruimtecowboy die het niet zo nauw neemt met de regels. Toch laat de film zien hoe Kirk van een ongeleid projectiel verandert in iemand die leert niet louter op zijn gevoel te varen.

De apotheose is een tranentrekkende scène tussen Kirk en Spock personages, waarbij ruim baan wordt gemaakt voor de bromance tussen beide personages. Deze platonische romance tussen twee mannen ('brothers'), vormt de emotionele kern van het verhaal en pakt bij vlagen een tikje sentimenteel uit. Tegelijkertijd biedt de film de doorgewinterde Star Trekfan wel een bevredigend inzicht in de ontwikkeling van de sterke vriendschap tussen de mannen. Tel daar een snel gemonteerde film vol geweldige special effects en vermakelijke scènes tussen de kibbelende geliefden Uhura en Spock bij op en je hebt een nieuwe Star Trekfilm die de kijker met een tevreden glimlach achterlaat.

Saskia Bosch

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden