Stappenplan gaat uit van harde Brexit

De Britse regering heeft gisteren in het Lagerhuis een twaalfpuntenplan gepresenteerd voor de Brexit. Dat was een van de toezeggingen die premier Theresa May had gedaan aan het parlement, in navolging van de stemming over de Brexit-wet, die met een ruime meerderheid werd aangenomen.


In die punten, die May grotendeels al uiteen had gezet in haar grote Brexit-speech enkele weken geleden, maakt ze duidelijk hoe de Britse EU-uittreding er wat haar betreft uit moet zien.


Zo wil May aansturen op een harde breuk met de EU, waarin de Britten zoveel mogelijk banden met Brussel verbreken. Het meest in het oog springend is dat Groot-Brittannië uit de Europese interne markt zal stappen. Dat is noodzakelijk om van het vrije verkeer van personen af te komen. Daarmee laat May zien dat ze het terugdringen van immigratie meer prioriteit geeft dan de economie. Het aantal immigranten uit andere EU-landen inperken was in haar ogen de belangrijkste referendumles.


Desondanks hoopt May wel dat uittreding uiteindelijk zal leiden tot een nieuw vrijhandelsverdrag met de EU. Ze wil ook dat voor veel belangrijke sectoren, zoals de Londense City en de auto-industrie, aparte afspraken komen zodat die bedrijven zo min mogelijk hinder van de Brexit zullen ondervinden.


In Brussel noemde Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement aangewezen is als onderhandelaar, deze benadering cherry picking. Je kan niet keihard met de EU breken en er vervolgens voor bepaalde sectoren wel de voordelen uit pikken, vindt de voormalig Belgisch premier.


In het Britse parlement was de oppositie woest over het stappenplan. Het 77 pagina's tellende document kregen parlementariërs pas minuten voor het geplande debat erover onder ogen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden