Stapje voor stapje naar Plein der Martelaren

Rebellenleiders manen hun troepen tot voorzichtigheid

Terwijl uitgelaten Libische opstandelingen in de hoofdstad Tripoli elk object met Moammar Kadafi's gezicht erop verscheuren, proberen hun commandanten hen te bewegen terug te keren tot hun kerntaak: de opmars naar het centrum van de stad, door straten die vergeven zijn van sluipschutters. De euforie heeft bezit genomen van het anti-Kadafi-leger, al valt nog te bezien of hun strijd inderdaad gestreden is.

Bij het staatsbedrijf voor olietankers in de wijk Gargaresj is alleen de portier op zijn werk verschenen. Nu komen de rebellen de receptie binnen, op zoek naar beeltenissen van Kadafi. "Ik ben verbaasd dat ze er nu al zijn. Ik dacht dat ze met een week of zo zouden komen", zegt de portier over de rebellen, die binnen twaalf uur grote delen van Tripoli hebben overgenomen.

Verderop vertrappen en verbranden opstandelingen portretten van de leider en van de Libische groene vlag. Winkels zijn gesloten en bewoners hebben de luiken voor hun ramen neergelaten. "Met Kadafi is het afgelopen. Ik ben terug in mijn eigen stad", zegt Abdoealziz Zintani, winkelmedewerker annex rebel, die drie maanden geleden de hoofstad verliet om mee te vechten in de westelijke bergen.

Een van de grootste uitdagingen voor de commandanten is het enthousiasme van hun strijders, die niets anders willen dan doorstoten tot het Groene Plein in het centrum van Tripoli. "Geliefde broeders, we gaan van huis tot huis. Laat ons niet overhaast te werk gaan. Laten we het terrein eerst vrijmaken van sluipschutters", zegt een man die voor de troepen uit loopt met een megafoon. "Ons is de overwinning", voegt hij eraan toe. "God is groot!"

Controleposten worden opgezet om de aanwas van opgewonden opstandelingen in goede banen te leiden. Buiten de werf voor olietankers in Gargaresj verzamelen zich er tientallen. "Vijfhonderd meter verderop is het gevaarlijk. Er zijn veel sluipschutters", zegt Ahmed. Hij draagt een T-shirt met daarop 'Libië is vrij'. Net als veel anderen is hij net aangekomen uit Zintan in het westen om deel te nemen aan de mars op de hoofdstad. Doel is het Groene Plein, dat nauw is verbonden met Kadafi. Elk jaar inspecteerde hij er zijn troepen, en de laatste maanden kwamen zijn aanhangers daar elke dag samen. Eenmaal op het plein zal de overwinning voor de opstandelingen bezegeld zijn. "We noemen het nu het Plein van de Martelaren", zegt Ahmed.

Na een tijdje arriveren Toyota-pick-ups, voorzien van luchtafweergeschut, om de strijd aan te binden met de sluipschutters en andere Kadafi-loyalisten. "God is groot!" zeggen twee strijders met baarden vanaf hun truck. Verderop klinken geweerschoten. Kort daarna beweegt de rest van de verzamelde rebellen zich richting het Groene Plein.

"Ik dank God dat het voorbij is. Ik ben gelukkig", zegt de portier van de tankerwerf, terwijl opstandelingen binnenlopen om van het toilet en de keuken gebruik te maken.

Een oudere opstandeling die zich Abdoelrahman noemt, poogt een rem te zetten op de feestvreugde. "Er zitten nu overal revolutionairen in Tripoli", zegt hij. "Maar de strijdkrachten van Kadafi blijven zich verzetten. Er is overal geweervuur." Hij verwijst naar tanks van de regering die in actie zijn gekomen bij de haven en in de buurt van Kadafi's residentie. "Sluipschutters zijn het grootste probleem", zegt Abdoelrahman. "Er zijn heel veel martelaren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden