Stapelen loont, maar niet altijd

Meisjes die een economische studie volgen en daarbij opklimmen van LBO via MBO naar HBO, volgen het opleidingstraject met het hoogst mogelijke rendement. Dat stelt de stichting Organisatie voor strategisch arbeidsmarktonderzoek (Osa) in een gisteren verschenen rapport. De Osa woog de materiële en immateriële kosten en baten van diverse opleidingswegen tegen elkaar af, voor zowel het individu als voor de overheid.

Zoals te verwachten is hebben opleidingstrajecten die van havo naar MBO en vervolgens naar HBO leiden, een zeer laag rendement. Het is immers mogelijk om van de havo rechtstreeks naar het HBO te gaan. Maar de stapeling MBO-HBO op zichzelf, die minister Ritzen zowel voor havo- als mavo-gediplomeerden wil afsnijden, levert veel op. Een tweede opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat het stapelen van een universitaire studie op een HBO-opleiding een hoog rendement heeft, zowel voor het individu als voor de overheid. Ritzen gaat via de studiefinanciering deze vorm van stapelen indammen.

Het Osa waarschuwt tegen het opwerpen van financiële drempels door de overheid. De reactie van particulieren daarop zou een verminderde onderwijsdeelname kunnen zijn, met alle negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt vandien. Alleen opleidingstrajecten met een laag rendement voor alle partijen, zoals havo-MBO-HBO in verzorgende richtingen, zouden voor ombuigingen in aanmerking mogen komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden