Stapel je eigen huis

Een romantisch landhuis of een strakke kubus van kant-en-klare blokken beton met luchtbelletjes. Heel ingenieus, en milieuvriendelijk.

door Rob Zeeman

De vinding haalde de landelijke televisie. In het programma 'Brandpunt in de markt' waren de toenmalige politici Hans Wiegel en Marcel van Dam het met elkaar eens dat dit het bouwsysteem van de toekomst was.

Ruim twintig jaar later heeft Tadema een aantal bouwbedrijven, waaronder de Tasta Bouwgroep, dat huizen neerzet met de droogstapelmethode. Tasta heeft veel klanten, maar de voorspelde revolutie in de bouw is tot nu toe uitgebleven.

Tadema: ,,Een van de oorzaken is het conservatisme dat heerst in de bouwwereld. De meeste aannemers bouwen traditioneel en durven niet op een andere methode over te stappen.''

Ook veel architecten willen niet aan de stapelbouw, omdat ze vrezen dat die hun vrijheid beperkt. Zo moet de breedte van ramen en deuren altijd een veelvoud zijn van 25 centimeter, de maat van de blokken.

Technisch gezien is het stapelbouwen een heel ingenieus systeem. De stenen zijn blokken cellenbeton van 50 bij 25 bij 30 centimeter, gemaakt van natuurlijke grondstoffen als zand, kalk en cement. Aan het mengsel is aluminiumpoeder toegevoegd. Dat poeder veroorzaakt een chemische reactie waardoor er kleine luchtbellen in het beton ontstaan. Daardoor is het beton sterk maar toch licht, als een brosreep.

In de fabriek worden dunne groeven in de blokken gefreesd, waarin de verbindingselementen van gerecyclede kunststof makkelijk zijn vast te klikken. Voordeel van die elementen is niet alleen dat er geen specie nodig is, maar ook maakt het isolatiekit om vocht buiten te houden overbodig.

Belangrijke eigenschap van het cellenbeton is dat het warmte kan opslaan. Net als bij veel soorten natuursteen neemt het bij hoge temperaturen warmte op, om die weer af te geven als het koud is. Daardoor blijft het in deze huizen lekker koel bij heet weer en wordt het 'swinters niet gauw steenkoud. Volgens de bouwer valt zo te besparen op energiekosten zonder dat je extra maatregelen hoeft te nemen. Alleen in het eerste jaar na oplevering is de energierekening vergelijkbaar met die van een gewoon huis, omdat productie- en bouwvocht nog uit de blokken moet trekken.

Uitvinder en ondernemer Jeroen Kolsteeg uit Amsterdam liet in stadsdeel Sloten een villa op maat maken. Hij kocht een kavel grond van de gemeente en liet Tasta daar zijn huis stapelen. Casco, want op het bouwen na wilde hij alles zelf doen. Zelfs het ontwerp bepaalde Kolsteeg grotendeels zelf: ,,Mijn vrouw en ik hadden vrij uitgesproken ideeën over hoe het moest worden. Gelukkig begreep de architect van Tasta goed hoe wij het wilden. Uiteindelijk is het huis zo geworden als het ons voor ogen stond.'' Grappig detail is dat Kolsteeg met Lego een maquette van zijn toekomstige huis maakte, zodat hij van tevoren wist hoe het eruit zou gaan zien.

Op dit moment heeft Kolsteeg net de vloerverwarming aangelegd en kunnen de vloeren worden gestort. Het is de bedoeling dat hij in december met zijn vrouw, twee kinderen en bedrijf zijn intrek neemt in het nieuwe huis. Kolsteeg: ,,Maar er komt wel heel wat kijken bij zo'n project. Neem nou de regenpijpen. Ik heb speciaal vierkante buizen laten maken, want ronde zijn geen gezicht bij dit strakke kubistische huis.''

Maar niet alleen in het afwerken van het huis is veel energie gestoken, de Amsterdamse uitvinder heeft ook veel moeite moeten doen om een bouwvergunning te krijgen. Anderhalf jaar heeft hij met de gemeente in de clinch gelegen voor toestemming. Volgens het bestemmingsplan mochten er in de nieuwe buurt alleen huizen van baksteen gebouwd worden. Stucwerk was uit den boze. Uiteindelijk kreeg Kolsteeg toestemming omdat hij kon aantonen dat het stucwerk niet alleen ornament was, maar ook een beschermende functie had.

Behalve voor het eigen huis the hard way, zoals dat van Jeroen Kolsteeg, kun je bij Tasta ook terecht voor geheel afgewerkte woningen, bedrijfspanden en recreatiehuisjes. Ondanks de voordelen van cellenbeton -snelle bouw, makkelijk te bewerken materiaal en vrijwel geen bouwafval- zijn de prijzen vergelijkbaar met die van traditioneel gebouwde huizen en panden. Het droogstapelsysteem van Tadema is gepatenteerd en wordt exclusief door Tasta gebruikt. Daardoor wordt de prijs meer door de markt bepaald dan door de kosten.

Bedenker Tadema woont zelf ook in een huis van cellenbeton. Ook hij heeft het naar eigen inzicht vorm gegeven. Met massieve muren op het zuiden, om optimaal te profiteren van de warmte-absorberende eigenschappen van het cellenbeton. Tadema: ,,Al die mensen die een serre op het zuiden willen. In de zomer wordt het er zo heet dat je er nauwelijks kunt zitten. Ik heb al mijn glas op het noorden. Zo heb je het hele jaar een behaaglijke binnentemperatuur.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden