Stap voorwaarts: Chinese jongeman klaagt overheid aan om homorechten

De pas 19-jarige Xiang Xiaohan uit de provincie Hunan waagt het de Chinese overheid aan te klagen omdat die weigert zijn homo-organisatie te erkennen.

De officiële reden voor de afwijzing van de afdeling burgerzaken van Hunan: er is geen plaats voor homoseksualiteit in de Chinese traditionele cultuur en in de opbouw van een spirituele beschaving.

Xiang: "Als homo's en lesbo's geen plaats hebben in de traditionele cultuur van China, hoe kun je ze dan aanmoedigen de Chinese Droom na te streven?" Hij doelt daarbij op president Xi Jinpings visie op de toekomst van China.

Tot 1997 was homoseksualiteit in China illegaal en tot 2001 officieel een psychische ziekte. Chinese homo's komen zelden openlijk uit voor hun seksuele voorkeur. De druk om te trouwen is immens. Toch lijkt er langzaam verandering te komen in de acceptatie van homoseksualiteit; vooral jongeren zijn toleranter.

Xiang diende een aanklacht wegens laster in, maar die is afgewezen. De rechtbank liet weten dat de overheid slechts 'administratieve ondersteuning biedt bij aanvragen' en dus niks verkeerd deed.

Xiang legt zich daar niet bij neer en gaat in beroep. Hij eist excuses maar verwacht niet dat Hunan zal inbinden. Xiang vindt dat de uitspraken van de lokale overheid de homogemeenschap in een kwaad daglicht stellen: "Een verontschuldiging zou waardevol zijn voor de honderdduizenden homoseksuelen in China."

Xiang wil hoe dan ook een vergunning voor zijn homorechtengroep. Die kan dan een niet-gouvernementele organisatie (ngo) worden en pas dan donaties ontvangen en belastingvoordeel genieten. De organisatie van Xiang, die vooral online campagne voert, zou de eerste in zijn soort zijn. "Ik heb er alle vertrouwen in dat homo's en lesbo's volledig geaccepteerd zullen worden in China. Al duurt dat misschien nog 20, 30 of zelfs 50 jaar."

Xiang Xiaohan kreeg steun uit onverwachte hoek: van staatspersbureau Xinhua, doorgaans spreekbuis van de regering. Het deed uitgebreid verslag van Xiangs campagne en zijn aanklacht.

Yu Fang Qiang van organisatie Justice For All zei tegen de BBC dat de reactie wel degelijk een stap voorwaarts is voor China. "Het is de eerste keer dat een lokale overheidsorganisatie officieel reageert op een verzoek van de homogemeenschap. In het verleden zou de overheid het simpelweg genegeerd hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden