Stap voor stap richting de top

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

Coach Hugo Ekkers tempert de verwachtingen over Arantxa Rus die vandaag speelt in de tweede ronde van Roland Garros. „Een supertalent had al in grandslamfinales gestaan.”

Rond het middaguur domineren paraplu’s het beeld op Roland Garros. Een wolkbreuk boven Parijs zorgt voor oponthoud op de banen. Bezoekers schuilen mokkend onder luifels van ijstentjes. Op het humeur van Hugo Ekker krijgt de regen geen vat. De coach van Arantxa Rus wacht rustig in de player’s lounge tot de zon doorbreekt.

Een etmaal voor de partij tegen Jaroslova Sjvedova ziet hij geen reden tot paniek. „Een geplande trainingsessie ging niet door”, vertelt hij. „Ter compensatie werkt Arantxa nu een extra fitnessprogramma af. Alles is verregend. Dat geldt voor iedereen. We brengen straks het materiaal in orde, eten wat en wachten daarna op het schema. Het wordt een latertje, vrees ik.”

Drukte maken om externe factoren doet Ekker nooit, zo min als hij meegaat in de lofzang op Rus. De Nederlandse krijgt louter complimentjes en wordt door menigeen een gouden toekomst toegedicht. De bondscoach van Jong Oranje vindt dit wat overdreven. Om hem in hogere sferen te brengen moet meer gebeuren dan kwalificatie voor de tweede of derde ronde van een grandslam.

„Arantxa heeft nog niet veel bijzonders gedaan”, begint hij. „Ze plaatste zich voor Roland Garros, een toernooi dat flink in de publiciteit staat. De pers duikt erop, omdat weinig Nederlanders goede resultaten behalen. Daarom springt zij er bovenuit. Maar ze won niet van tennissters van wie ze dat eerder niet deed. Ik vind dit niet verrassend. Je moet alles in perspectief plaatsen.”

Ekker wijst op haar leeftijd. Met achttien jaar had Rus een stuk verder moeten zijn om als potentiële kampioene te gelden. „Als Arantxa een wereldtopper was, behoorde ze nu al tot die selecte groep. Ik zeg niet, dat het slecht gaat met haar. Iedereen legt een eigen traject af. Maar echte toppers staan er al op 18-jarige leeftijd. Die spelen grandslamfinales.”

De terughoudendheid past bij de werkwijze van Ekker. Hij probeert de druk op zijn pupil te beperken tot een minimum. Desgevraagd gelooft de bondstrainer best in een glansrijke carrière. „Als ze zich in bepaalde zaken verder ontwikkelt, heeft ze de kwaliteiten om een topspeelster te worden. Dan doel ik op toewijding, nuchterheid en speelstijl.”

Deze editie van Roland Garros komt te vroeg. Ekker: „Als ze bij tegenstanders snel haar stempel op de rally kan drukken, komen haar mindere punten niet aan het licht. Dat is een tactisch verhaal. Als een ander daarin net wat sterker is, zie je haar tekortkomingen. In de volgende partijen komen die zonder twijfel vanzelf bovendrijven.”

Na zijn kanttekeningen schetst Ekker onverwacht een rooskleurig toekomstperspectief. Hij denkt, dat Rus qua ranking Miriam Oremans kan overtreffen. De gestopte prof die hij ruim vier jaar begeleidde, stond ooit op de 25ste plek van de mondiale ranglijst. „Ik loop op de zaken vooruit, maar Arantxa mag zich dat ten doel stellen. Het is niet onmogelijk. Misschien kan ze hoger komen. Top-5, top-10 of top-30, wie weet. We doen alles stap voor stap.”

Ekker bezweert dat Rus nog niet droomt van een partij tegen Sjarapova, die mogelijkerwijs een ronde later wacht. Mentale begeleiding, verzorgt door tennisbond KNLTB, moet dit gebrek aan focus blokkeren. „Geen abracadabra maar wel iets waarmee je elke dag bezig moet zijn. Je hersenen moet je benaderen als een spier. Die train je ook dagelijks. Fitte spelers blijven naar de sportschool gaan en eten niet zo maar een hamburger als het goed gaat.”

Rus toont zich een goede leerling. „Je moet als speler de juiste balans vinden en weten waarom je hier bent. Bijzaken mogen geen hoofdzaken worden. Dat kan ze goed scheiden. Over Sjarapova is daarom niet gesproken. Dat zou heel onprofessioneel zijn. Ze moet kijken in het nu, niet vooruit of achteruit.” Over de winstkansen van Rus tegen Sjvedova houdt Ekker zich op de vlakte. „Fifty fifty. Het wordt een pittig potje.”

Arantxa Rus in actie tijdens haar eerste partij op Roland Garros. (FOTO: AFP) Beeld AFP
Arantxa Rus in actie tijdens haar eerste partij op Roland Garros. (FOTO: AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden