'Stap Bond naar EO maakt weinig kans'

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Het commissariaat voor de media gaat in januari en februari hoorzittingen organiseren voor de zeventien religieuze stromingen en kerkgenootschappen die zendtijd hebben aangevraagd.

Tijdens de hoorzittingen zal (onder andere) de Gereformeerde Bond binnen de Nederlandse Hervormde Kerk aannemelijk moeten maken dat hij een aparte 'geestelijke stroming' vertegenwoordigt, duidelijk te onderscheiden van het kerkgenootschap waar de Bond deel van wil blijven uitmaken. De kwestie zendtijd heeft tot een stevige aanvaring tussen het bestuur van de Gereformeerde Bond en het synodebestuur van de NHK geleid.

De scriba van het synodebestuur, ds K. Blei, acht het vrijwel uitgesloten dat het commissariaat voor de media ermee zal instemmen dat de Gereformeerde Bond, een machtige organisatie op de rechterflank van de hervormde kerk, op een eigen titel zendtijd krijgt onder de vleugels van de Evangelische Omroep, terwijl de hervormde kerk voortgaat onder de paraplu van de IKON zendtijd te ontvangen.

Ds Karel Blei: “Het is een hele merkwaardige situatie. De mediawet biedt mogelijkheden aan kerken en aan geestelijke stromingen, maar dan worden bedoeld de stromingen búiten de gevestigde kerkgenootschappen. Het commissariaat voor de media kan, volgens mij, de Gereformeerde Bond alleen zendtijd toekennen, als de Bond zich buiten de kerk stelt. Maar dat zegt de Bond nu juist zo nadrukkelijk niet te willen. Ik wens het commissariaat sterkte bij het ontwarren van de kluwen.”

Perswoordvoerster Molendijk van het commissariaat voor de media kan niet een-twee-drie zeggen of ds Blei gelijk zal krijgen of niet: “Er lijken inderdaad wat overlappingen in de aanvragen te bestaan. Zo zijn er ook diverse moslim-groeperingen opgestaan, die allemaal eigen zendtijd vragen. We moeten zorgvuldig onderzoeken welke aanvraag terecht is en welke niet, met behulp van hoorzittingen. Voor 1 mei moet er een besluit volgen.”

Naar EO

De Gereformeerde Bond heeft zich een maand geleden bij de stichting Zendtijd voor de Kerken (ZvK) gevoegd, die in november besloot haar zendtijd op radio en tv niet langer door de IKON, maar door de EO te laten verzorgen. In die stichting zijn de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Unie van Baptistengemeenten en de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten vertegenwoordigd. Alleen de laatste groepering wil de band met de IKON handhaven.

Hoewel de bemoeienis van de IKON met de kerkelijke zendtijd niet meer behelst dan de technische verzorging van de uitzendingen, voelen de aangesloten kerkgenootschappen meer voor samenwerking met de verwante EO.

Dinsdag voerden het hervormde synodebestuur en de Gereformeerde Bond een gesprek over de kwestie. Dr. ir. J. van der Graaf, secretaris van de Gereformeerde Bond, noemde het een “scherp gesprek”, dat het gerezen probleem echter niet heeft opgelost.

De Bond blijft bij zijn kritiek op de vrijzinnige koers van de IKON en zal pas na zijn bestuursvergadering in januari formeel reageren op de eis van het synodebestuur om de eigen zendtijdaanvraag in te trekken. “Wij voelen ons op geen enkele wijze verplicht aan de IKON”, aldus Van der Graaf. “De synode heeft gefaald door niet de hele breedte van de NHK bij de IKON te betrekken.”

Volgens ds K. Blei heeft het moderamen de Gereformeerde Bond nog eens voorgehouden dat de zendtijdaanvraag “een brug te ver” is. “Deze stap verdraagt zich niet met het beleid van de Bond om loyaal binnen de NHK te opereren. Het moderamen wacht nu de reactie van de Bond af”, aldus Blei .

Het synodebestuur is “ontsteld” over de hele zaak, zegt Blei, omdat de Gereformeerde Bond nog niet eerder een dergelijke ver gaande stap heeft gezet. “Daarom hebben we deze keer ook op een andere toon moeten praten dan voorheen. Ik heb de indruk dat de Gereformeerde Bond zich gewoon niet heeft gerealiseerd wat de gevolgen zouden worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden