Stand.nl drijft niet op de onderbuik

Tienjarig radioprogramma bewijst dat ook gewone mensen goed kunnen formuleren

Lang voordat iedereen massaal meepraatte op nieuwswebsites en sociale media was er al Stand.nl, het radioprogramma van de NCRV dat vandaag tien jaar bestaat. "Het is een achterhaald cliché dat mensen maar wat roepen", zegt Jurgen van den Berg, die het programma sinds november 2009 presenteert.

Zo lang is het niet geleden dat politici, bestuurders en journalisten eerder wrevelig dan geïnteresseerd reageerden op spontane reacties van het publiek. Zij waren toch degenen die bepaalden wat nieuws was en wat je daarvan moest vinden?

Maar toen radiokanon Sjors Fröhlich in 2001 met Stand.nl van start ging, werd het programma al gauw een interessante nieuwsbron, en niet alleen door de studiogasten die de centrale stelling in de eerste tien minuten inleidden. Ook al claimde het programma nooit een opiniepeiler te zijn, de mening van het publiek die in het programma naar voren kwam, werd meer dan eens zelf nieuws.

"We waren de eersten die zo uitdrukkelijk de mensen zelf om hun mening vroegen", zegt Van den Berg. "Andere media, zoals het NOS Journaal, sturen er geregeld verslaggevers op uit om de mensen op straat om hun mening te vragen. Bij ons komen ze gewoon naar ons toe."

Nog geen jaar na zijn ontstaan mocht Stand.nl zich met recht het eerste echte multimediale interactieve programma noemen. De talkshow was live op de radio én op televisie te volgen en mensen konden niet alleen bellen, maar ook via sms of internet zeggen wat ze ervan vonden. "Ik denk dat de tijd rijp is om ook in Nederland radio, televisie en internet te combineren", zei Fröhlich tevreden. Hij bleek zijn tijd vooruit te zijn. De prijzen die Stand.nl won, hadden bijna allemaal betrekking op het multimediale karakter.

Maar als 'iedereen' ongelimiteerd kan meepraten, en zich dus even prominent kan maken als de bestuurders en opinieleiders, wordt dan de toon van het debat niet bepaald vanuit de onderbuik in plaats vanuit inhoudelijke argumenten?

Nee hoor, zegt Jurgen van den Berg. "Het idee dat mensen maar wat roepen is echt een cliché. Bellers zijn vaak juist heel goed geïnformeerd. Vaak dringen we bovendien direct door tot de groepen waar het die dag over gaat. Toen we het hadden over emancipatie binnen de SGP, belden er gelijk vier, vijf SGP-vrouwen. En toen het ging over het al of niet trouwen in gemeenschap van goederen, hingen er echtscheidingsadvocaten aan de lijn."

Het is de kunst om elke dag een slimme stelling te bedenken. "Je moet aansluiten bij het gesprek van de dag en puntig formuleren, zonder al te veel mitsen en maren", zegt Van den Berg. "Soms moeten we dus wat kort door de bocht, maar dat compenseren we door eerst in het programma uitgebreid op de stelling in te gaan met een studiogast die persoonlijk bij het onderwerp betrokken is."

Sinds enige tijd mogen mensen op de website van Stand.nl ook zelf stellingen formuleren. "Ik vind het leuk om de reacties te lezen, en op een enkeling na zie je dat die ook inhoudelijk vaak behoorlijk goed zijn", zegt Van den Berg. "Je ziet ook dat mensen zich steeds beter uitdrukken. Ik vergelijk het met de Verenigde Staten, waar het soms lijkt of iedereen mediatraining heeft gehad. Politici waren al handig in debatteren, nu krijgt burgerparticipatie ook vorm. Mij lijkt dat een goede ontwikkeling."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden