Stand houden zonder hoed

Zo nu en dan ben ik met mijn bollen, knollen en wortelstokken te gast op een kwekerij ergens in het land. Dan wordt er een kas of oppotruimte ingericht als bollenmekka en van heinde en verre spoeden zich de liefhebbers om kennis te nemen van het gebodene en wel of niet te bezwijken voor de uitgestalde bollenpracht.

Het uitwisselen van informatie is een belangrijk en genoeglijk onderdeel van het ritueel. Ik hoor praktijkverhalen en tips voor geslaagde combinaties van bollen en vaste planten en doe verslag van recente nieuwe of herontdekte aanwinsten in het bollenvak. Mensen die nog nooit een gladiool in de tuin wilden hebben gaan toch lachend weg met een zakje Black Jack, al helemaal in de stemming om daar nu eens fijn wat bijpassende vaste planten en eenjarigen bij te zoeken.

Gladiolus Black Jack heeft de kleur van de alom geliefde en vaak vergeefs gezochte Cosmos atrosanguinea. Dit is een op een kleine dahlia gelijkende niet winterharde knol, die zwartrode naar chocolade geurende bloemen voortbrengt. Natuurlijk een uitdaging voor de tuinier die hem al ziet staan in een zonnige border of kuip, gecombineerd met warmrode, room- of abrikooskleurige eenjarigen zoals bijvoorbeeld de Verbena 'Peaches and Cream', waarvoor zelfs ik jaarlijks door de knieën ga. Alles wat de kleur van Cosmos heeft is dus begerenswaardig, zelfs een gladiool, stellen we voor en achter de kraam lachend vast en we schudden vlug een reeks planten uit onze mouw die er prachtig bij zouden passen qua groeiomstandigheden, kleur en bloeitijdstip.

Op zulke momenten is het leven en zeer zeker het groene leven verrukkelijk. Mijn vaak zeer deskundige klanten houden mijn geest scherp, over en weer is het een herkennen en erkennen van elkaars inbreng. De bijna zwarte gladiool gaat dus geplant worden voor de metershoge Macleaya die een roestkleurige gloed over bloemen en bladeren heeft. Er komt een diep donkerrode dahlia bij: Arabian Night en er gaat gezorgd worden voor bruinrode zonnebloemen, mais en siergrassen. Natuurlijk wordt ook de hoge tomaatrode Crocosmia 'Lucifer' niet vergeten, die na de bloei bruinrode besjes heeft.

Deze week heb ik vijf dagen achter mijn kraam gestaan op de Home and Garden Fair op het landgoed Beeckesteijn in Velsen. Er blijven altijd mensen die op zulke gelegenheden niet wensen te worden aangetroffen en zeker is het meer 'home' dan 'garden'. De speciale groenmarkt, dit jaar voor het eerst, bracht de zaak weer aardig in evenwicht. Als standhouder werden mijn dochter en ik in de watten gelegd, we overwogen zelfs de aanschaf van een hoed om in het algehele beeld te passen. De aanwezige hoedenkramen, ondergebracht in luxe party-tenten, werden echter van 's morgens tien tot 's avonds negen uur constant belegerd door uitgelaten pas- en kooplustigen, er was geen doorkomen aan. Wij hebben dus blootshoofds stand gehouden, wat wel zo makkelijk was als wij ons bukten onder de kraam om een boterham met kaas te pakken.

Uiteraard hadden ook de buren, allen kwekers, zich niet onbetuigd gelaten. Zoals de meeste kwekers waren zij gul met adviezen en achtergrondinformatie, dat is dus prettig kopen. De nieuwe Hosta 'June', geurende stamrozen, collecties thijm en salie zoals de geurige Salvia verticillata 'Purple Rain' deden de liefhebbers watertanden. En dan de kleur van Viola cornuta 'Letita'! Op dat melancholieke lila zou zelfs Eline Vere nog gevallen zijn. En anders zeker voor de dubbelbloemige zwarte akelei 'Black Barlow'.

Deze zaterdag kunt u mij aantreffen op de unieke Hortusdag in Leiden, waarvoor het enthousiaste team van de Hortus Botanicus aan het Rapenburg een aantal kwekers en kunstenaars heeft weten te strikken. Dat wordt weer een prachtige groene dag, zonder hoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden