Stamcellen herstellen dwarslaesie bij muizen

Muizen met een dwarslaesie zijn flink opgeknapt dankzij een injectie met menselijke stamcellen.

Dat melden Amerikaanse neurobiologen op de website van het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. De stamcellen, oorspronkelijk afkomstig uit hersenweefsel van een menselijk embryo, drongen de verlammingsverschijnselen van de dieren terug en verbeterden de coördinatie tussen de voor- en achterpoten. Kregen de muizen in plaats van stamcellen menselijk bindweefsel ingespoten op de beschadigde plek, dan bleef hun herstel beduidend achter.

Wetenschappers hebben bij verlamde knaagdieren al eerder mooie resultaten geboekt met stamcellen, de jonge en veelzijdige lichaamscellen die nog tot alle denkbare weefseltypen kunnen uitgroeien. Maar daarbij bleef het telkens onduidelijk op welke manier die stamcellen hun heilzame effect teweegbrachten. Groeiden ze echt uit tot nieuwe zenuwcellen die de verbroken verbindingen in het ruggenmerg herstelden? Of gaven ze alleen maar stimulerende stoffen af die ervoor zorgden dat het overgebleven merg zichzelf oplapte?

Het is waarschijnlijk de eerste optie, laten de Amerikanen op elegante wijze zien. Maanden na de stamcelinjectie gaven ze hun muizen een gif dat menselijke cellen doodt en dat muizencellen ongemoeid laat. Onmiddellijk hierna raakten de diertjes hun teruggewonnen functies weer kwijt. Dat duidt volgens de onderzoekers op een direct nut van de menselijke cellen zelf, en niet op een indirecte reparatie.

Met een blik door de elektronenmicroscoop konden ze deze indruk bevestigen. De menselijke cellen bleken uitgegroeid tot volwaardige zenuwcellen die werkzame verbindingen met de muizenzenuwen leken te onderhouden. Verder hadden sommige stamcellen een nieuw isolatielaagje gevormd om beschadigde zenuwbanen. Dat is nodig voor de snelle doorgifte van prikkels.

De onderzoekers benadrukken dat de weg naar de kliniek nog lang is, onder meer doordat het herstel van zenuwverbindingen bij de mens vaak wordt verhinderd door het vele littekenweefsel dat in het gebied van de dwarslaesie ontstaat.

Overigens is hun onderzoek deels gefinancierd door de Christopher Reeve-stichting, vernoemd naar de 'Superman'-acteur die vorig jaar aan de gevolgen van een dwarslaesie is overleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden