Genealogie

Stamboomonderzoek kan nu vanuit je luie stoel

"Met de nieuwe site van CBG Centrum voor Familiegeschiedenis die vandaag online gaat, kunnen onderzoekers veel van hun werk vanuit huis doen."Beeld RV

Vandaag gaat de nieuwe site van het Centrum voor Familiegeschiedenis online. In archieven struinen, gaat nu digitaal.

Meindert vander Kaaij

Voor een beetje onderzoek naar de geschiedenis van voorouders reisden mensen soms heel Nederland af. Die konden immers overal gewoond hebben. Met de nieuwe site van CBG Centrum voor Familiegeschiedenis (het oude Centraal Bureau voor Genealogie) die vandaag online gaat, kunnen onderzoekers veel van hun werk vanuit huis doen.

Veel gegevens stonden al wel online, maar nog niet op één website. "Veel informatie wordt bijeengebracht via één centrale zoekingang", zegt Vera Weterings, woordvoerder van het CBG. "Mensen die er niet uitkomen, geven we alternatieven waar het eventueel wel te vinden is. Stel dat het gaat om gegevens van mensen die bij de VOC zaten, dan verwijzen we door naar het Nationaal Archief. Zij hebben een online database van VOC-opvarenden."

Op CBG.nl zijn straks 10,9 miljoen persoonsvermeldingen te vinden. Daarnaast nog 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen. In hoog tempo worden bidprentjes en familie-advertenties online gezet.

Schenkingen
Nog niet álles is digitaal te vinden. Om familiedossiers in te zien, is het nog nodig om naar het CBG in Den Haag te gaan. "Die dossiers ontstaan door schenkingen. Daar zitten bijvoorbeeld brieven, foto's en kranteknipsels in. Dat zijn zulke specifieke zaken dat die een lage prioriteit bij het digitaliseren hebben", zegt Weterings.

Dat steeds minder mensen zich in Den Haag melden is volgens haar helemaal niet erg. "We richten ons op het digitaal ten dienste staan van mensen. We hopen dat de drempel om in archieven te struinen lager wordt. Voor veel gebruikers is Den Haag een hele reis. We hopen ook dat meer jongeren, die bijvoorbeeld overdag een baan hebben, het gaan gebruiken."

Het CBG doet het vooronderzoek voor het tv-programma 'Verborgen Verleden', waarin het familieverleden van bekende Nederlanders wordt uitgeplozen. "Dat programma draait nu sinds 2010 en de kijkcijfers gaan elke keer weer omhoog", zegt Weterings. "We denken ook dat door Verborgen Verleden meer jongeren genealogie als hobby oppakken. De gemiddelde leeftijd zien we elk jaar omlaaggaan."

Een ander teken, volgens Weterings, dat Nederlanders zich interesseren voor familiegeschiedenis is dat bij de recente verkiezing van de beste geschiedenisboeken aller tijdener vier boeken uit dit genre in de toptien staan. Het gaat dan om 'Het pauperparadijs', 'Sonny Boy', 'De eeuw van mijn vader' en 'De stamhouder'.

Veel tijd en energie is gaan zitten in het gebruiksvriendelijk maken van de site. Er wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een stamboom opbouwt. "We hebben simpele filters ingebracht waardoor men gerichter en dus sneller kan zoeken", zegt Weterings. Wie desondanks toch vastloopt in zijn onderzoek kan te rade gaan bij een andere dienst van het centrum: de stamboomcoach.

'Aan digitalisering is niet meer te ontkomen'
Toen Dirkje Bobbe-Vink (72) uit Diemen dertig jaar geleden begon met het uitzoeken van de stamboom van haar man, was van digitalisering nog geen sprake. "Ik heb heel wat archieven afgestruind", zegt ze in het Stadsarchief Amsterdam. "Dat was leuk. Ik heb zo heel wat van Nederland gezien."

Nu zowat alle documenten die nodig zijn voor een basale familiestamboom vanuit huis met een computer zijn in te zien, valt dat weg. "Dat vind ik voor de jongeren jammer. Ook dat zij geen archieven meer van binnen zien is een verlies. Maar ja, aan de digitalisering is niet te ontkomen. De documenten blijven zo goed bewaard, dat is zo. Er is echter zo verschrikkelijk veel beschikbaar dat het onoverzichtelijk begint te worden."

Bobbe-Vink begon met genealogisch onderzoek omdat ze de naam van haar man zo vreemd vond en de oorsprong wilde weten. Het spoor leidde naar Praag, waar in 1811 de stamvader vandaan kwam. "Het was niet mogelijk om verder de oorsprong vast te stellen. Het gaat om een Joods geslacht. We zijn in Praag geweest, hebben het Joodse kerkhof bezocht. Als je het verleden van de familie verder uitzoekt, kom je de ellende vanzelf tegen."

Na de familie Bobbe kwam haar eigen familie aan de beurt. De oorsprong daarvan lag in het Gelderse dorp Gameren. Ze helpt nu veel ouderen uit de Joodse gemeenschap met het achterhalen van hun familiegeschiedenis. "Ik kan het niet laten."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden