Stalkers maken levens sterren tot een hel

Dat het glitter-en glamourbestaan van de sterren ook minder aantrekkelijke kanten heeft, is ons gewone stervelingen wel bekend. Niet zelden gaan beroemdheden over de rooie wanneer paparazzi en handtekeningenjagers weer eens hun paden kruisen. Hun opdringerige gedragingen vallen echter in het niet bij de celebrity-stalkers die geen genoegen nemen met een kiekje of krabbeltje. Ook het afgelopen jaar wisten diverse van deze zieke geesten de levens van befaamde popsterren en acteurs - ondanks hun batterij aan bodyguards - behoorlijk zuur te maken.

Zodoende lopen er momenteel verschillende rechtszaken tegen figuren die een meer dan bovenmatige belangstelling koesteren voor hun idolen. Eind vorige maand stond een ex-marineduiker in het beklaagdenbankje die de Amerikaanse zangeres Sheryl Crow, het liefje van wielrenner Lance Armstrong, meer dan een jaar stalkte. Ook een godsdienstfanaat die Mel Gibson flink op de huid zat, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. De 34-jarige man, volledig in de ban van Gibsons bloederige rolprent 'The Passion of het Christ', meldde zich telkenmale bij het landgoed van de orthodox-katholieke acteur/regisseur, omdat hij eens stevig met hem wilde bidden. Daarbij stuurde hij Gibson ladingen brieven met teksten voor de vurig gewenste gebeden, bijbelverzen en loftuitingen voor diens film.

Het horrorgehalte van de acties van Gibsons stalker verbleekt ietwat bij hetgeen een 29-jarige vrouw ondernam om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de door haar verafgode George Michael. Zij verstopte zich vorig jaar vier dagen onder de vloer van diens herenhuis in NoordLonden, en werd pas ontdekt toen ze de naam van de zanger begon te roepen en vervolgens te voorschijn sprong. Vorige maand dook Michaels nachtmerrie wederom op in zijn woning, waarna zij werd afgevoerd naar een psychiatrische inrichting.

De zaak tegen de belaagster van Hollywood-droompaar Catherine Zeta-Jones en Michael Douglas, die ironisch genoeg zelf het slachtoffer was van een stalkster in de kaskraker 'Fatal Attraction', werd het afgelopen jaar uitvoerig in de buitenlandse media belicht. De 32-jarige werkloze vrouw, die beweert dolverliefd te zijn op Douglas, stuurde Zeta-Jones 26 dreigbrieven en wist haar drie keer telefonisch op stang te jagen. Ook in Amsterdam, waar de actrice het afgelopen voorjaar verbleef voor de opname van 'Ocean's 12', bleek Zeta-Jones niet veilig. Hoewel ze in het Amstelhotel voortdurend werd bijgestaan door een bodyguard, kreeg ze in haar suite een belletje met de mededeling dat haar einde naderde. De stalkster heeft inmiddels een excuus geschreven, maar zeer waarschijnlijk kan de actrice daar weinig mee. ,,Deze vorm van terrorisme heeft mijn leven veranderd”, verklaarde ze, nadat ze in de rechtbank een brief had geciteerd met de zinsnede: 'Als we klaar met haar zijn, is haar lichaam onherkenbaar, of misschien blazen we haar wel helemaal op, zodat haar hoofd en haar op dat van president Kennedey lijken'.

Ook Nederland is niet onbekend met het fenomeen celebritystalking, hier huizen zelfs twee notoire daders. De Zweedse Agnetha Fültskog, de blonde van Abba, werd tijdenlang geterroriseerd door Gert van der G., die een relatie met de zangeres zou hebben gehad. In 2000 besliste een Zweedse rechter dat de dertiger twee jaar lang buiten de landsgrenzen van Zweden moest blijven. Maar juni vorig jaar bleek Van der G. het toch weer niet te kunnen laten, en werd gearresteerd op het eiland Ekeroe, waar Fültskog woonachtig is. Vorige maand werd Stijn A. veroordeeld tot vier maanden cel voor het belagen van ex-Spice Girl Mel C met amateurporno en met bloed en sperma besmeurde brieven.

Stalkers kunnen in Nederland pas sinds 2000 worden veroordeeld, via een wet vernoemd naar gitarist Harrie Sacksioni, die 24 jaar werd achtervolgd door een schizofrene vrouw. Sinds de invoering van de wet-Sacksioni lijken de sterrenstalkers zich hier gedeisd te houden, maar dat kan schijn zijn. Beroemdheden die worden geterroriseerd wordt doorgaans geadviseerd hun mond te houden, omdat hun gestoorde kwelgeesten elke reactie als een vorm van intimiteit beschouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden