Stakingsleiders Zuid-Korea bedreigd

SEOUL, GENEVE (Reuter, AFP) - Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft gisteren arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zeven leiders wegens het organiseren van illegale stakingen.

De Zuid-Koreaanse Justitie ziet de zeven als de aanstichters van de massale stakingen die al sinds eind vorige maand overal in Zuid-Korea plaatsvinden. Onder de arrestanten zijn de voorzitter van de vakbondsfederatie Kwon Young-kil, zijn rechterhand Hoo Young-koo en de leider van de automobielvakbond Yang Bum-shik.

De zeven zitten al sinds het begin van het conflict ondergedoken in een katholieke kerk in Myongdong. De vakbondsleiders hebben eerdere oproepen voor ondervraging genegeerd, waarop de rechter overging tot het uitvaardigen van de arrestatiebevelen. Tevens wil het OM zo voorkomen dat de zeven het land verlaten.

De KCTU kwam eind vorige maand, tezamen met de grootste vakbond van het land de FKTU, in opstand tegen de nieuwe arbeidswetgeving die de regering in afwezigheid van de oppositie door het parlement joeg. Daarin erkent de overheid het recht op vrije vakbonden pas voor het jaar 2000. Ook kunnen werkgevers nu makkelijker personeel ontslaan.

Net als donderdag kwam het vrijdag tot botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie. In Ulsan, waar werknemers van het Hyundai-concern de straat opgingen, stak een van de demonstranten zich uit protest in brand. Zijn situatie is kritiek, aldus het ziekenhuis waarin hij ligt.

De Oeso, de organisatie van rijke industrielanden waar Zuid-Korea nog niet zo lang geleden lid van werd, stuurt later deze maand een delegatie naar Seoul om over de nieuwe wet te praten. Er wordt dan een rapport over de situatie op de Zuid-Koreaanse arbeidsmarkt en over de wetgeving opgesteld, dat ter tafel zal komen op de ministersconferentie van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling in mei.

Binnen twee weken zal de nieuwe arbeidswetgeving al binnen de commissie van Arbeidszaken, Werkgelegenheid en Sociale Zaken van de Oeso aan de orde komen. In deze werkgroep hebben alle Oeso-leden de mogelijkheid hun mening rechtstreeks tegenover de vertegenwoordiger van Zuid-Korea te uiten. Bevoegdheden heeft de commissie echter niet.

Secretaris-generaal Michel Hansenne van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft in een brief aan de Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam zijn “diepe verontrustheid” geuit over de situtatie in het Aziatische land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden