Stakingsgolf

Stakingsestafette voor hoger loon technisch personeel

Net als voor medewerkers van Etos en het supermarktpersoneel, eist vakbond FNV ook voor het personeel van technische groothandels een loonsverhoging van 5 procent.  Beeld Ramon van Flymen
Net als voor medewerkers van Etos en het supermarktpersoneel, eist vakbond FNV ook voor het personeel van technische groothandels een loonsverhoging van 5 procent.Beeld Ramon van Flymen

Ook in het nieuwe jaar houdt de stakingsgolf op de arbeidsmarkt aan. Werknemers van technische groothandels leggen hun werkzaamheden de komende weken beurtelings neer om zo hun looneis kracht bij te zetten. De 40.000 werknemers bij zo’n 1850 ondernemingen in de branche wachten al sinds december 2018 op een nieuwe cao en zagen hun salaris sindsdien bevroren.

Vakbond FNV, die namens het personeel onderhandelt, eist daarom alsnog een loonstijging van 5 procent over 2019, die met terugwerkende kracht moet worden ­uitbetaald. Ook over 2020 eist de vakbond een verhoging van 5 procent, aldus FNV-bestuurder Lettie Kleijer.

Maar de werkgeversvereniging van technische groothandels WTG biedt veel minder, namelijk een salarisverhoging van 9 procent over de komende vier jaar, wat neerkomt op 2,25 procent per jaar. En nog een structurele bijdrage van 1 procent. Dat gaat zelfs een aantal technische groothandels te ver, zij pasten de voorbije maanden op eigen initiatief al een loonstijging van 1 of 2 procent toe om het personeel tegemoet te komen.

In de clinch

Werknemers van de Alkmaarse groothandel Schuurman staakten 17 december als eersten, nadat de onderhandelingen tussen FNV en WTG begin december opnieuw spaak liepen. In de komende twee weken volgt het personeel van vijf grote technische groothandels op wisselende dagen. De staking is een dag, maar neemt vermoedelijk meer dagen in beslag, zegt Kleijer. “Bij werknemers van Etos duurde de staking vorige maand wel acht dagen. Wij vrezen dat ons hetzelfde lot te wachten staat.”

Werkgevers en werknemers liggen ook nog in de clinch over nieuwe diensten voor werknemers in de avond tot 22 uur en op zaterdag. FNV wil dat het personeel daarover een toeslag ontvangt, maar daar gaat WTG vooralsnog niet in mee. De vereniging betreurt het vertrek van FNV aan de onderhandelingstafel en wil de gesprekken spoedig oppakken, meldt een woordvoerder. 

Lees ook:

Drogisterij Etos dreigt met Kerst leeg te blijven door stakend personeel

Bij Etos staken distributiemedewerkers totdat de drogisterijketen aan hun looneis voldoet.Etos geeft geen krimp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden