Stakingen bij Ryanair, 250 vluchten geschrapt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Piloten en cabinepersoneel van Ryanair in Nederland, België, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal hebben het werk neergelegd uit protest tegen de arbeidsvoorwaarden bij de prijsvechter. Zo’n 250 vluchten van de Ierse luchtvaartmaatschappij zijn vandaag geschrapt.

Redactie Economie

Het gros van de 22 vluchten met Nederlands personeel van en naar Eindhoven Airport ging vandaag niet door. Donderdag schrapte Ryanair al twaalf vrijdagvluchten, vandaag kwamen daar nog vluchten naar Dublin, Londen en Tenerife bij. De vlucht naar Londen-Stansted werd op het allerlaatste moment afgeblazen – de reizigers waren de douane al gepasseerd.

Vluchten naar Chania (Kreta) en Edinburgh (Schotland) vertrokken wel. Volgens de pilotenvakbond VNV heeft Ryanair voor die twee vluchten stakingsbrekers ingezet. De VNV stapt daarom naar de rechter.
“Als een staking 72 uur van tevoren is aangekondigd, heeft Ryanair de plicht om alle vluchten op die stakingsdag te annuleren. Dat heeft de maatschappij niet gedaan”, motiveert een zegsman van de VNV de stap naar de rechter.

Bewijzen dat Ryanair stakingsbrekers heeft ingezet, heeft de VNV niet. “Maar we weten bijna zeker dat dat het geval is. In het verleden heeft Ryanair dat ook gedaan. Het bedrijf is slecht voor zijn personeel en slecht voor zijn klanten."

Ziek

De Nederlandse bonden FNV en VNV eisen dat Ryanair zijn Nederlandse werknemers behandelt volgens het Nederlandse arbeidsrecht – en niet volgens de arbeidsrechten van Ierland, het land waar Ryanair is gevestigd. Verder moet het bedrijf een eind maken aan de schijnzelfstandigheid van piloten: de situatie waarbij piloten officieel zelfstandigen zijn, terwijl ze in de praktijk vaak alleen of veel voor Ryanair werken. Ook vinden de bonden dat Ryanair piloten moet doorbetalen als ze ziek zijn.

Onvrede

Het is al de tweede staking van Nederlandse Ryanair-piloten in korte tijd. Op 10 augustus legden zij het werk ook neer. Volgens de bonden heeft het management van Ryanair sindsdien geweigerd om constructief te onderhandelen over een nieuwe cao.

Ook in het buitenland leeft veel onvrede bij het personeel. In juli staakten piloten en cabinepersoneel in België, Ierland, Italië, Spanje en Portugal, en ook in augustus werd gestaakt in een aantal landen. Eind augustus sloot Ryanair een cao-akkoord met de bonden in Italië. Het was de eerste keer dat het bedrijf een cao afsloot.

Veroordeling

Morele steun kregen de stakers woensdag van EU-commissaris Marianne Thyssen. Zij riep Ryanair op zich aan de Europese wet- en regelgeving te houden. Ryanair-topman Michael O’Leary noemde dat ‘irrelevant’, omdat zijn bedrijf al de bereidheid had uitgesproken om personeelsleden te behandelen en te belonen volgens de arbeidsregels die in hun landen gelden. O’Leary veroordeelde woensdag de stakers. Volgens hem zijn ze erop uit om Ryanair te schaden en hebben de stakingen niets van doen met de rechten van de werknemers.

De vluchten met buitenlands personeel die Ryanair vanaf Eindhoven Airport uitvoert, gingen en gaan vandaag gewoon door. Van de Ryanair-vluchten vanaf Schiphol werd er één geannuleerd: die naar Malaga. De vluchten naar Dublin gingen door.

Lees ook:

Ryanair dreigt met vertrek uit Nederland, maar daar ligt de pilotenvakbond niet wakker van

Het is moeilijk onderhandelen met budgetvlieger Ryanair, zegt pilotenvakbond VNV. Maar dat is geen reden om de strijd te staken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden