Staking stadsreiniging Amsterdam zorgt voor overlast

(Novum) - De stakingsweek bij de vuilophaaldiensten in Amsterdam zorgt al op de eerste dag voor overlast in het centrum. Op de Dam en op het Damrak ligt al veel zwerfvuil. Ook op de Zeedijk, waar afgelopen weekeinde de Hartjesdagen, het 'Mokums carnaval', plaatsvonden, ligt veel verspreid afval.

De vuilophaaldiensten legden zondagnacht het werk neer uit protest tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. De dienst stadsreiniging haalt een week lang in geen enkel stadsdeel vuil op. Daarnaast worden prullenbakken niet geleegd en blijven de straten ongeveegd.

Buiten het centrum valt de overlast maandag nog mee. De stadsdelen hebben mensen opgeroepen geen vuilnis buiten te zetten. Op enkele plaatsen wordt het vuil verzameld in ondergrondse containers, waardoor de gevolgen van de staking nog niet direct zichtbaar zijn.

In sommige stadsdelen deden de vuilophaaldiensten maandag nog gewoon hun werk. In Oud-Zuid bijvoorbeeld werkten de medewerkers van de vuilophaaldiensten maandag hun eerste dienst na de vakantie. Daarom waren zij nog niet volledig op de hoogte van het besluit om te staken, zegt stadsdeelwoordvoerder Nancy Bohnen.

Volgens Claudia Plantinga van de Amsterdamse GG&GD levert de staking 'absoluut geen gevaar' op voor de volksgezondheid. "Onlangs staakten de vuilophaaldiensten in Athene vier weken lang. Dat heeft ook geen gezondheidsproblemen opgeleverd, ook al is het daar nog wel wat warmer dan in Amsterdam." Stankoverlast wordt het grootste probleem, denkt Plantinga.

De stadsdelen en de Amsterdamse horeca zijn woedend. De staking komt hen slecht uit, omdat vanaf woensdag het vijfjaarlijkse nautische evenement Sail wordt gehouden. Daar komen waarschijnlijk miljoenen mensen op af. De staking zou de positie van Amsterdam als toeristenstad aantasten. De gemeente Amsterdam beraadt zich maandag nog op 'maatregelen' om een chaos te voorkomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden