Staking nummer twaalf bij Lufthansa

null Beeld ap
Beeld ap

Als je op Google 'Lufthansa' en 'reizigers' intypt, hoef je geen wiskunde te hebben gestudeerd om te concluderen dat de Duitse vliegtuigmaatschappij heel wat reizigers in de misère heeft gebracht. Verschillende stakingen waarbij 25.000, 150.000 of 400.000 reizigers de dupe waren komen in één oogopslag naar voren. Maar liefst elf keer staakten de piloten van Lufthansa het afgelopen jaar en vandaag is daar nummertje twaalf bijgekomen.

Julie van den Hove

De piloten staken omdat ze het niet eens zijn met een voorgenomen versobering van de pensioenregeling. De Vereinigung Cockpit (VC) wil dat ook toekomstige piloten kunnen genieten van het vervroegd pensioen dat gefinancierd wordt door de onderneming. VC, waarbij ongeveer 9800 piloten zijn aangesloten, zegt dat vooral nieuwe, jonge gezagvoerders en co-piloten hard worden getroffen als de overgangsregeling door gaat. Volgens de vakbond wil Lufthansa geen millimeter bewegen.

De vliegtuigmaatschappij wil bezuinigen op pilotensalarissen om beter te kunnen concurreren met lowbudgetmaatschappijen en snel groeiende concurrenten zoals Turkish Airlines, Ryanair, EasyJet en Emirates. Maar die pogingen pakken dus niet zo goed uit.

Vandaag geen lange rijen
De VC berichtte gisteravond dat de piloten vandaag het werk neerleggen op 750 van de 1400 binnenlandse en Europese vluchten. Ongeveer 80.000 passagiers zijn hier de dupe van. Gelukkig voor de reizigers was Lufthansa voorbereid en had de vliegtuigmaatschappij tienduizenden passagiers per mail of sms vooraf geïnformeerd. Vandaag dus geen lange rijen, in tegenstelling tot eerdere stakingen waarbij grote chaos op het vliegveld ontstond, meldt Der Spiegel. Als er vandaag opnieuw geen vooruitgang is, staken de piloten morgen op intercontinentale vluchten vanuit Frankfurt en München.

Gevolgen voor Schiphol
Op Schiphol merken ze ook dat de oosterburen het werk hebben stilgelegd. Alle vluchten van en naar Frankfurt zijn geschrapt. Naar München zijn drie van de zeven vluchten geannuleerd, van München naar Amsterdam vier van de zeven.

De directie noemt het onbegrijpelijk dat de vakbond de onderhandelingen mislukt heeft verklaard en wederom staakt. Zij zou in de gesprekken juist de bereidheid hebben getoond met betere voorstellen te komen. Lufthansa liet al eerder weten dat de stakingen in het afgelopen jaar de Duitse luchtvaartmaatschappij 232 miljoen euro heeft gekost.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden