Staking Nepal voor onbepaalde tijd verlengd

(Novum/AP) - De vierdaagse landelijke staking en protesten in Nepal die zondag zouden eindigen, worden voor onbepaalde duur voortgezet. De Nepalese oppositiepartijen hebben dit bekendgemaakt. Het regime van koning Gyanendra beschuldigde de maoïstische rebellen ervan dat zij de gelederen van de betogers hebben geïnfiltreerd en op agenten hebben gevuurd.

De politie bestookte zondag duizenden demonstranten in vier verschillende wijken van de hoofdstad Kathmandu met rubberkogels en traangas. Ook in tientallen andere steden gingen Nepalezen opnieuw in groten getale de straat op om het herstel van de democratie en het vertrek van koning Gyanendra te eisen.

Volgens deels anonieme bronnen schoot de politie zaterdag tijdens ongeregeldheden twee betogers dood, één in de zuidelijke stad Bharatput (ongeveer 140 kilometer ten zuidwesten van Kathmandu) en één in het toeristenoord Pokhara (tweehonderd kilometer ten westen van de hoofdstad). Zondag kwam een derde betoger om het leven in Banepa (32 kilometer ten oosten van de hoofdstad).

De landelijke staking wordt voor het eerst gesteund door de maoïsten, die vooraf beloofden dat zij zich tijdens de actie zouden onthouden van vijandelijkheden. Minister van binnenlandse zaken Kamal Thapa zei evenwel op een persconferentie in Kathmandu dat rebellen zich onder groepen betogers hadden verscholen. De politie zou vier mannen hebben gearresteerd die eerder waren geïdentificeerd als maoïsten. Thapa zei verder dat vanuit betogers was geschoten op de ordetroepen. Hij zei niet of daarbij slachtoffers waren gevallen.

In het zuidelijke Bharatpur gingen zondag tweeduizend mensen de straat op om te protesteren tegen de dood van een betoger bij de ongeregeldheden van zaterdag. Zeker 25.000 betogers staken zaterdag een tiental overheidsgebouwen in de stad in brand en dwongen de oproerpolitie zich terug te trekken uit het centrum.

Ook in Pokhara vond zaterdag een actievoerder de dood, maar de omstandigheden waaronder dit gebeurde waren niet bekend. In Banepa kwam zondag een demonstrant om het leven toen de politie het vuur opende op een grote menigte die met stenen gooide, zei een anonieme bron.

Zaterdag was het de zestiende verjaardag van de introductie van democratie in Nepal, een experiment dat ineenstortte toen Gyanendra vorig jaar februari het kabinet en het parlement naar huis stuurde. Veel Nepalezen stemden aanvankelijk in met de machtsgreep, die de koning rechtvaardigde door te verwijzen naar de maoïstische opstand en de corruptie van zogenaamd democratische politici. De militair-politieke situatie is sindsdien echter alleen maar verslechterd en de economie is door het wegblijven van veel toeristen grote schade toegebracht. De afgelopen dagen sloten zich duizenden werknemers en kleine ondernemers aan bij de studenten, journalisten en anderen die hen voorgingen in de protesten.

Regeringstroepen hebben sinds het begin van de algemene staking, afgelopen woensdag, meer dan achthonderd actievoerders opgepakt. Ook zaterdag en zondag werden tientallen mensen aangehouden die het uitgaans- en samenscholingsverbod hadden genegeerd.

Het harde optreden tegenover de oppositie heeft het regime veroordelingen opgeleverd van de Verenigde Staten, Japan, de Europese Unie en het buurland India.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden