Staking in slachterijen

HELMOND/OUDEWATER (ANP) - De varkensslachterijen van CHV/Encebe in Oudewater en Helmond liggen sinds gisteren stil. Ongeveer tachtig werknemers van de vestiging in Oudewater hebben het bedrijf in Helmond bezet en de slachtlijn onklaar gemaakt.

De Voedingsbond FNV heeft de staking overgenomen nadat de directie van CHV/Encebe leden van de ondernemingsraad individueel had gedreigd met ontslag, aldus een woordvoerder van de bond.

De werknemers van Oudewater besloten tot hun actie na het mislukken van besprekingen met de directie van CHV/Encebe. Het concern wil de slachterijen in Oudewater en Schoonhoven sluiten. Een alternatief plan om de slachterijen open te houden is door CHV/Encebe afgewezen. Volgens de woordvoerder van het bedrijf in Oudewater zijn de werknemers van mening dat ze niets meer te verliezen hebben, waardoor ze bereid zijn tot het uiterste te gaan.

Werknemers en bonden willen dat de voormalige eigenaar van de slachterij, Lunenburg, het bedrijf weer overneemt van CHV/Encebe. Een aanbod van Lunenburg heeft het concern echter van de hand gewezen. Het concern blijft er bij dat het noodzakelijk is de totale slachtcapaciteit terug te dringen. Door de slachterij in Oudewater open te houden, blijven de problemen bestaan, aldus het concern. Om die reden houdt het vast aan het eigen plan. Dat bestaat uit het sluiten van Oudewater en het overhevelen van de werkzaamheden van het bedrijf in Schoonhoven naar Lekkerkerk.

De slachterijen in Helmond en Oudewater die nu stil liggen slachten gezamenlijk dagelijks 8 500 varkens. Volgens een woordvoerder van de slachterij in Oudewater dreigen door de produktiestop ook andere CHV/Encebe-bedrijven verstoken te blijven van de aanvoer van grondstoffen. Met name de baconproduktie en de levering van vlees aan supermarkten komt in gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden