Staking dreigt bij callcenter KPN

(Novum) - Het opvragen van nummerinformatie bij KPN wordt binnenkort misschien tijdelijk onmogelijk, nu medewerkers van de callcenters van KPN Contact en klantencontactbedrijf SNT dreigen met stakingen. De stakingsdreiging is het gevolg van het vastlopen van de cao-onderhandelingen woensdag.

Vakbond Abvakabo FNV meldt donderdag dat de werkgevers tot 13 juni de tijd krijgen om met een beter cao-voorstel te komen. KPN zegt vast te houden aan het bod dat nu op tafel ligt.

Het overleg over een nieuwe cao voor de 3300 callcentermedewerkers startte in november. KPN vertegenwoordigt als werkgever KPN Contact en SNT bij de onderhandelingen. Het aanbod van de werkgevers is een structurele salarisverhoging dit jaar van twee procent.

Ook biedt KPN de medewerkers volgend jaar een nieuwe variabele beloning van tweeënhalf tot vier procent aan. Deze beloning is bedoeld om prestaties als aanvulling op het salaris extra te belonen.

De vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en de Bond van Telecompersoneel gaan niet akkoord met dit aanbod. Zij willen de komende twee jaar een structurele loonsverhoging van drie procent per jaar. Bovendien zegt Abvakabo FNV dat de werkgevers beter een goede bestaande beloning kunnen geven dan een vernieuwd prestatiebeloningsysteem in te voeren. "De basisbeloning moet deugen", verklaart een woordvoerder.

De vakbonden stellen KPN Contact en SNT tot volgende week woensdag een ultimatum om in te gaan op de cao-eisen. "Tot die tijd zullen nog geen acties worden gevoerd", zegt een woordvoerder. "We zullen het daarna eerst rustig aan doen en langzaam opbouwen. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten, maar wel het laatste scenario." Het zou voor het eerst in ruim twintig jaar zijn dat werknemers van de callcenters actie voeren.

KPN zegt vast te houden aan het voorstel dat gedaan is. "Wij hebben aangegeven wat wij willen en daar blijft het bij", reageert een woordvoerder donderdagmiddag. Volgens het bedrijf zal het 'volledig inwilligen van de wensen van de bonden de werkgelegenheid bij beide bedrijven op het spel zetten'. "Juist met het oog op de werkgelegenheid hopen wij dat de bonden het aanbod heroverwegen en afzien van acties."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden