Staking bagageafhandelaren vliegveld Brussel voorbij

Veel koffers op de luchthaven Zaventem Beeld afp

De staking van personeel van bagageafhandelaar Swissport op de Belgische internationale luchthaven Zaventem bij Brussel is voorbij. Sinds zondagavond werd er gestaakt uit protest tegen overbezetting en te hoge werkdruk. Donderdagavond rond 17.00 uur werd het werk weer opgepakt na extra toezeggingen aan de stakers.

Eerder op de dag grepen de staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, en de luchthaven in. Zij stelden zogeheten dwingende maatregelen in waardoor het mogelijk zou worden dat vliegtuigen weer beladen konden worden. Stakers werd de toegang tot het vliegveld ontzegd. Als zij ander personeel zouden beletten te werken, riskeerden ze boetes. Zo hoopte de luchthaven de staking te breken.

Hoewel er woensdagavond een akkoord was tussen de vakbonden en de directie van Swissport, ging niet al het personeel donderdag aan de slag. Een deel vond het akkoord onvoldoende. De woordvoerder van het vliegveld, Jan van der Cruysse, sprak toen over een 'onaanvaardbare situatie'. De (imago)schade voor de luchthaven is enorm, aldus de zegsman.

Compromis
In de loop van donderdagmiddag overlegden de directie en de vakbonden opnieuw. Die gesprekken leidden tot een nieuw compromis.

Swissport verwerkt de bagage van onder meer Brussels Airlines en Lufthansa. Luchtvaartmaatschappijen die een andere afhandelaar hebben, hadden geen last van de staking.

De staking leidde tot vertragingen en zelfs annuleringen van vluchten. Passagiers werd opgeroepen zo veel mogelijk en het meest noodzakelijke in de handbagage mee te nemen.

Nu de staking voorbij is, moeten de ruim 20.000 koffers en tassen die op Zaventem zijn blijven staan, worden teruggebracht naar hun rechtmatige eigenaar. Naar verwachting zal dit wel dagen, zo niet weken in beslag nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden