Stakers in Zuid-Korea boos op IMF

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De massale stakingen van de afgelopen dagen in Zuid-Korea zijn voorlopig voorbij maar de rust in de fabrieken is bedrieglijk. De radicale vakbond KCTU heeft nieuwe acties aangekondigd. Met de belangrijke lokale verkiezingen volgende week en het staatsbezoek van president Kim Dae-jung aan de Verenigde Saten op komst, komen de acties voor de regering zeer ongelegen.

Aan de stakingen in Seoul en een tiental andere steden deden 150 000 arbeiders mee. Er werd gedemonsteerd en in Seoul bezetten tienduizenden stakers de Myongdong-kathedraal in het centrum van de stad. De grootste autofabriek van het land, Hyundai, lag twee dagen praktisch stil, met een verlies van 180 miljoen dollar tot gevolg.

De KCTU kondigde de staking af na berichten dat er 6 000 Koreanen hun baan gaan verliezen. De vakbond geeft de lening van 57 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds de schuld van het banenverlies. Het pakket van eisen en economische hervormingen dat aan de geldinjectie is verbonden, zou ten koste gaan van de werkgelegenheid. De grootste lening die het IMF ooit verstrekte is nodig om de Zuid-Koreaanse economie, die in een diep dal zit, weer in de lift te krijgen.

De acties zijn nog niet voorbij want de KCTU heeft nieuwe demonstraties aangekondigd voor vandaag en op 10 juni. Dat zou president Kim Dae-jung slecht uitkomen. Hij bezoekt die week voor het eerst als Zuid-Koreaans leider de Verenigde Staten. Als de acties volgende week weer beginnen doorkruisen ze bovendien de lokale verkiezingen.

Aan die verkiezingen wordt door politiek Zuid-Korea veel waarde gehecht. Het systeem van lokaal bestuur bestaat pas drie jaar en het land moet nog wennen aan die nieuwe democratische structuur. Voor de landelijke politici is het de eerste test om te zien hoe de partijen er voorstaan na de presidentiële verkiezingen van december vorig jaar, toen Kim Dae-jung aan de macht kwam. Maar de Zuid-Koreanen geven weinig om de lokale kiesronde. Hen interesseert alleen de werkgelegenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden