Staker: Ik maak me vooral zorgen om de jonge leraren

Willard Mans, docent Nederlands op de CSG Jan Arentsz in Alkmaar:

„Er hangt altijd een soort ’Eftelingsfeer’ tijdens zo’n staking: petjes, ludieke spandoeken. Op weg naar de staking kwam ik een leerling tegen die ik naar de weg vroeg. Hij zei: ’Dankzij u heb ik een vrije middag. Ik fiets wel even met u mee.’ Dat vond ik veelzeggend, hij toonde iets van solidariteit.”

„Ik werk op een prettige school en heb helemaal geen last van te hoge werkdruk. Ik werk hard, maar met veel plezier. Het is vijftien jaar geleden dat ik voor het laatst heb gestaakt. Maar ik maak me nu zorgen om de jonge leerkrachten, die bijna allemaal parttime gaan werken. Zij worden in het diepe gegooid.”

„De verlaging van werkdruk moet ook voor hen gelden. Parttimers zijn ontzettend belangrijk in het onderwijs. Elke fulltimer die straks met pensioen gaat, wordt vervangen door twee nieuwe parttimers. Zij werken naar verhouding heel erg veel. Ik kan me voorstellen dat jonge docenten daardoor sneller afhaken. Dat was voor mij een reden om weer eens een keer te gaan staken. Ik denk dat de acties wel degelijk zin hebben. Ik heb gehoord dat de VO-raad nieuwe onderhandelaars heeft ingezet.”

„Ik moest eigenlijk vier klassen lesgeven. Die hebben een tussenuur gehad, een uur langer geslapen of zijn eerder naar huis gegaan. Nee, ze hebben vast een goed boek gelezen, zoals ik ze had gevraagd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden