null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Stakende verpleegkundigen, krijgen die uw steun?

Witte woede. Zwarte kleding. Verpleegkundigen zijn spathelder als ze actievoeren. Actiegroep­­ De Witte Woede is april vorig jaar opgericht. Verpleegkundigen uit acht academische ziekenhuizen, UMC’s heten die, verenigden zich toen na het stranden van onderhandelingen tussen vakbonden en de werkgevers.

De onenigheid duurt dus al lang. Inzet is niet alleen een structurele salarisverhoging, maar ook toeslagen voor oproepen om last-minute te komen werken en afspraken over de verhouding tussen rusttijden en werktijden.

Onzekerheid over beloning

De huidige cao voor verpleegkundigen liep af op 30 juni. Sindsdien is het onzeker voor de beroepsgroep wat hun beloning zal zijn en wat de andere arbeidsvoorwaarden zijn. Ook onzeker is hoe hard de werkgevers zich inzetten om personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken. En de onderhandelingen vlotten niet erg.

Dan dus maar staken, heeft een groot deel van de beroepsgroep besloten. Op 20 november gaat het gebeuren. Niet in de UMC’s, want die hebben inmiddels een cao, maar wel in de NVZ-ziekenhuizen. Uiteraard lang van tevoren aangekondigd, zodat er voor die dag geen afspraken zijn gemaakt. Verpleegkundigen die die dag wel werken doen dat als op een zondag. Bij eerdere acties besloten verpleegkundigen die op een actiedag moeten werken, zwarte kleding te dragen.

Uiteraard gaan alle spoedeisende zaken voor. De staking geldt niet voor bevallingen, voor couveuse-afdelingen, oncologie en voor operaties die geen uitstel vergen. De actie mag geen mensenlevens kosten. Uiteraard niet. Sterker nog, alle behandelingen die hard nodig zijn worden die dag gewoon gedaan.

Handen op de rug

Het gaat ook enorm tegen de aard van verpleegkundigen in om hun handen op de rug te houden als er een ziek iemand tegenover hen staat. Of, in dit geval, de handen in de lucht te steken met een spandoek.

Dat alleen al maakt duidelijk hoe diep de onvrede zit en ook hoe hoog de nood is. Via de hashtag #ikmaakmezorgen zijn daar vele getuigenissen van te zien.

Net als in het onderwijs vragen de bonden in de zorg een structurele loonsverhoging. De FNV vraagt 5 procent en een extra toeslag voor last minute oproepwerk. In de ggz, de geestelijke gezondheidszorg, zijn deze zomer al wel toezeggingen gedaan en afspraken gemaakt over hoger loon. Daar is een loonsverhoging overeengekomen van gemiddeld 9,6 procent over 2,5 jaar. Dat geldt niet voor ziekenhuismedewerkers.

De staking wordt breed gedeeld, zo’n tachtig locaties doen mee, dat is 90 procent. De witte woede is dus breed.

Lonen minder hard gestegen

Volgens het CBS blijven de lonen in de zorg achter bij de loonstijging van andere sectoren. Na de dip van de crisis van 2008 zijn de lonen na 2012 wel wat gestegen, maar niet genoeg, vonden de vakbonden. In ieder geval minder dan elders.

Een staking in de zorg is ingrijpend, zeker. En het is ook niet wenselijk dat die staking wordt herhaald.

Vindt u het terecht dat de zorg zo massaal gaat staken op 20 november?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden