reportage

Stakende leraren ontspannen met yoga

Leraren van basisschool De Meent in Waalre nemen deel aan een workshop yoga, als onderdeel van de landelijke stakingsdag in het basisonderwijs. Beeld Merlin Daleman
Leraren van basisschool De Meent in Waalre nemen deel aan een workshop yoga, als onderdeel van de landelijke stakingsdag in het basisonderwijs.Beeld Merlin Daleman

De stakingsdag in het basisonderwijs biedt ruimte voor een alternatief programma. Leraren van De Meent in Waalre kregen workshops yoga, mindfulness en een sportieve workout.

Met een blauw veertje streelt juf Helma van groep 4A over het gelaat van gymdocent Bob. Ze gaat langs zijn wangen, over zijn neus en via de hals kriebelt ze ook nog even in zijn linkeroor. Met gesloten ogen laat meester Bob zich de aandacht welgevallen. Weelderig, zo'n dagje ontspanning in plaats van lesgeven op drie niveaus tegelijk, leerlingen van zieke collega's opvangen en ontwikkelingen bijhouden in leerlingvolgsystemen.

Basisschool De Meent in Waalre heeft voor de stakingsdag een antistressprogramma georganiseerd voor alle medewerkers. Symbolisch, omdat de docenten volgens interim-directeur Hans Tromp wel even mogen relaxen. De actiebereidheid is groot op zijn school, negentig procent van de leerkrachten is voorstander van de staking. "En ook ouders hebben begrip. Niemand heeft mij erop aangesproken. Terwijl je het altijd snel hoort wanneer iets niet goed is."

Geen invallers

Teamleider onderbouw Barbara Hoens legt uit dat de problemen hier niet zo groot zijn als in de Randstad. Maar ook De Meent moet soms kinderen naar huis sturen wegens ziekte van de leraar. "Een eerste dag delen we de kinderen nog op. Elke leerkracht heeft een pakketje klaarstaan, zodat de leerlingen zelfstandig in een andere klas kunnen werken. We kunnen niet terugvallen op invallers. Soms springen parttime leerkrachten op vrije dagen bij. Maar dat lukt niet altijd."

De staking botst met haar onderwijshart. Het gaat echter niet om vandaag, maar om de toekomst van alle kinderen. Dat de belangengroep PO in Actie voor 2018 nieuwe acties (in estafettevorm) voorbereidt voor het geval de extra benodigde 1,4 miljard niet op tafel komt, vindt Hoens goed. "We hebben nu A gezegd, dan moeten we ook de volgende stap zetten. Wat mij betreft, is langer staken een optie. Een hele week lijkt me lang, maar bijvoorbeeld de eerste donderdag van elke maand zie ik wel zitten. Ik denk dat de meeste ouders dat begrijpen."

Tromp is iets gematigder. "Lang staken, ligt gevoelig. Dan gaan we ouders raken en doen we kinderen echt tekort. Dat is het lastige van ons vak. Onderwijsmensen staken niet graag, wij zijn niet van de harde actie. Als alternatief kunnen we ook ouders mobiliseren. Er zitten 1,5 miljoen kinderen op de basisschool, dus heel veel mensen hebben met primair onderwijs te maken. We hebben hen nodig om de politiek duidelijk te maken dat het niet voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten."

Meedoen uit solidariteit

Yvonne Aarts is een van de weinige leerkrachten die vandaag liever niet had gestaakt. Ze doet slechts mee uit solidariteit. "Ik vind het geen doeltreffend middel, bovendien ligt de oplossing voor de hoge werkdruk volgens mij niet bij extra geld. Het gaat mis sinds we passend onderwijs moeten aanbieden. In mijn groep 5 heb ik drie leerlingen die heel veel tijd vergen: een meisje dat ik bij elke rekenopdracht met blokjes moet helpen, een leerling met dyslexie en een kind dat sociaal-emotioneel zodanig in de knoop zit dat ik haar na elke activiteit -ook de pauze- door middel van een gesprekje positief moet stemmen. Ik heb niets aan extra geld als ik nog steeds tachtig procent van de klas niet de aandacht kan geven die het verdient."

Vandaag is er voor één keer geen stress. In het achterste leslokaal krijgen de leraren een les mindfulness. De spaghetti-test leert hen het lichaam te ontspannen. Het gezicht, armen, de buik, benen en tenen: elk deel komt aan bod. De heisa van alledag maakt plaats voor gesloten ogen en een diepe ademhaling. Langzaam laten de leraren van De Meent de spanning wegstromen. Ze zijn klaar voor de hectiek van morgen.

Lees ook: PO in Actie laat de vakbonden zien hoe je docenten wél op de been krijgt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden