Stage

Hoe is het dagelijks leven op een middelbare school? Trouw is te gast op het Casparus College in Weesp om te zien wat gewoon en ongewoon is op de school.

Boris uit de derde klas loopt alweer voor de tweede keer stage. Dat heb je als je blijft zitten in het voorlaatste jaar.

Zijn stageplek heeft hij gevonden door gewoon binnen te lopen bij een bedrijfje waar hij elke dag langs komt. Het bedrijf heet Imagine IC en het is geknipt voor Boris. Dat vindt ook zijn stagebegeleider, Robin Ridderikhof. Imagine IC is een stichting die met overheidssubsidie de cultuur van migranten positief in beeld wil brengen. Dat in beeld brengen gaat zo letterlijk mogelijk, dus met foto's, fotoprojecties, bewegende grafische elementen. En omdat Boris in zijn vrije tijd niets anders doet dan op de computer met fotoshop beelden maken en bewerken, en hij ook nog uit Ghana komt, is dit de ideale stageplek voor hem.

De Boris die hier werkt is een andere jongen dan zijn leraren op school zien, zegt Marian Reilink, de docente van het Casparus College die hem vandaag komt opzoeken op zijn stageplek. ,,Ik wist niet dat hij zo artistiek is.” Ze hoort Boris overleggen over resoluties, ze hoort hem namen noemen als Menno Kok, een bekende fotograaf die een project doet voor Imagine IC. Op school, het vmbo beroepsgericht, zien ze weinig van deze kant van hem. ,,Vorig jaar ging dat ook zo”, vertelt Marian Reilink., ,,Toen werkte hij in een winkel, een platenzaak, en dat deed hij erg goed.”

Wel kijkt ze verstoord naar de pet die hij op heeft. Het is een nette, met een Burberry ruit, maar op school zou hij die meteen af moeten doen. ,,Mag jij hier een pet op?”, vraagt ze, met een schuin oog naar begeleider Robin Ridderikhof. ,,Ja hoor”, zegt een relaxte Boris, die er verder netjes uitziet in een gestreken geruit overhemd. Robin knikt.

De eerste dag heeft hij wel extra nette kleren aangedaan, vertelt Boris. Een bruine blazer. Maar nu ziet hij eruit zoals op school. ,,Ik ben een nette jongen.” Zijn donkere ogen staan op hun meest onschuldige stand.

Als hij op school zou zitten, was hij deze vrijdag na Hemelvaart vrij. Nu moet hij werken, maar hij vindt dat helemaal niet erg.

Hij vindt het zelfs jammer dat Hemelvaart een vrije dag is.

Docente Marian Reilink wil wel van zijn stagebegeleider horen hoe het gaat. Ze heeft een aantal concrete vragen over Boris' presentatie, zijn vermogen zich aan te passen aan de sfeer op het werk, zijn tempo. Juist door zo concreet te vragen krijgt ze een realistisch beeld. Want Boris weet wel heel veel van computerprogramma's als fotoshop, hij moet ook nog wel wat leren, dat wordt wel duidelijk uit de antwoorden van de begeleider.

De stage is maar kort: drie weken. Lang genoeg om erachter te komen of de leerling later wel wil werken op zo'n plek. ,,Als een leerling die handel en administratie gekozen heeft na die drie weken gillend wegloopt van kantoor, heeft de stage zijn nut gehad”, zegt Marian Reilink. In meer dan een derde van de stages blijkt dat de leerling toch een ander soort werk wil gaan doen dan eerst het plan was. Dat betekent een andere keus voor de vervolgopleiding.

Boris wil naar het grafisch lyceum, daar twijfelt hij niet over.

,,Het scheelt als ik met mensen als Menno Kok heb samengewerkt”, zegt hij. Dat zal dan niet in het kader te zijn van zijn stage, maar erna. Imagine heeft het project Compressed Space (,,Zal ik het voor u spellen”, zegt Boris) waarbij vijf kunstenaars samenwerken met getalenteerde jongeren. Het resultaat – prints, projecties en animaties – zal te zien zijn op plekken in Amsterdam Zuidoost, zoals op het Pathétheater. Toplocaties, waar veel mensen langskomen.

Boris gaat daar aan meedoen. Stagebegeleider Robin, zelf een blanke Nederlander: ,,Voor ons is het handig om mensen als Boris hier te hebben, Het is soms best lastig om in contact te komen met de juiste mensen hier in Zuidoost. Hij hoort tot de doelgroep.”

Boris: ,,Ik dacht, ik zal goed fitten in het team.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden