Staf Zeehondencrèche Pieterburen zegt vertrouwen in oprichtster op

Zeehond in de opvang in Pieterburen. Beeld ANP
Zeehond in de opvang in Pieterburen.Beeld ANP

De staf en een meerderheid van het personeel van de Zeehondencrèche in Pieterburen hebben geen vertrouwen meer in de aanpak van Lenie 't Hart. Die is eerder schadelijk, dan helend voor de dieren. Dat schrijft Klaas Marck, die als arts aan het opvangcentrum is verbonden, in een brief aan Trouw.

Hans Marijnissen

Het is voor het eerst dat een personeelslid onder naam publiekelijk 't Hart bekritiseert. De afgelopen jaren was het voortdurend onrustig in Pieterburen, en vertrok de ene na de andere directeur. Zij kwamen steeds in conflict met 't Hart, die de zeehonden standaard met veel antibiotica behandelt en de dieren alleen vetgemest uitzet. In 2012 was 't Hart gedwongen zich uit de directie terug te trekken, maar bleef zij via de raad van toezicht invloed uitoefenen. Haar vriend Wibo van der Linde heeft daarin zitting.

De nieuwe algemeen directeur Niek Kuizinga heeft met zijn staf sinds het vertrek van 't Hart een nieuw beleid ontwikkeld dat voorziet in een terugdringing van de vaak onnodige antibiotica, ook omdat de zeehonden daar resistent voor worden. Verder verkortte hij het gemiddelde verblijf van de zeehonden in de opvang van 108 naar 62 dagen. Voor een lang verblijf ontbreekt de noodzaak, terwijl de overvolle en vervuilde hokken in het verleden de kans op ziekten juist flink vergrootten.

Ook maakte Kuizinga met een euthanasieprotocol een einde aan het zinloos doorbehandelen van zeehonden. Het nieuwe beleid betekent volgens Marck niet alleen een verbetering van het dierenwelzijn van de zeehonden, het is ook nog een stuk efficiënter en goedkoper. Het opvangcentrum kent een ernstig financieel tekort.

'Geen makkelijke tante'
Vanwege het inhoudelijke verschil van inzicht heeft de raad van toezicht Wibo van der Linde benoemd tot ad interim-manager, en zit directeur Kuizinga sinds deze week ziek thuis. Marck schrijft dat de staf en de meerderheid van het personeel achter het nieuwe beleid van directeur Kuizinga blijven staan.

Lenie 't Hart wilde gisteren niet op de kritiek reageren. Volgens Van der Linde is 't Hart 'geen makkelijke tante', met 'Stalinistische trekken', maar kan de crèche niet zonder haar. Zij is volgens hem het boegbeeld.

Van der Linde werkt aan een 'vredesplan' waarin 't Hart belooft zich niet langer met het beleid te bemoeien, en Kuizinga toezegt zijn nieuwe beleid tijdelijk terug te draaien. Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie moet zich vervolgens over de toekomst van de zeehondenopvang buigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden