Staf eenheid Uruzgan terug in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De laatste staf van de Task Force Uruzgan (TFU) is zondag aan het eind van de middag teruggekeerd in Nederland. Demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) verwelkomde brigade-generaal Kees van den Heuvel, diplomaat Jennes de Mol en de manschappen op vliegbasis Eindhoven. Daar stond het thuisfront de manschappen op te wachten.

ANP

Van Middelkoop zei in zijn welkomsttoespraak dat de successen die de Task Force Uruzgan heeft behaald in Afghanistan niet vanzelf kwamen. ,,Daar hebben twintigduizend Nederlandse militairen hard aan gewerkt en soms ook hard voor gevochten. Zij hebben dat gedaan samen met diplomaten en ontwikkelingswerkers. Ik dank u allen voor uw inzet'', aldus Van Middelkoop

Nog niet alle TFU-militairen zijn terug in Nederland. Het merendeel is inmiddels weg uit Uruzgan, maar onder meer leden van het provinciaal reconstructie team (prt) vertrekken binnenkort, aldus Defensie. De troepen maken altijd eerst een tussenstop op Kreta om enkele dagen bij te komen.

Overgedragen

Het militair bevel van de ISAF in Uruzgan is op 1 augustus overgedragen. De afgelopen maanden hebben de Nederlandse militairen de taken overgedragen aan de Amerikanen en Australiërs en aan de Afghaanse veiligheidsdiensten.

De Redeployment Task Force (RDTF) onder leiding van brigadegeneraal Jan Broeks is de komende maanden in Uruzgan bezig met de terugzending van materieel. Alle ongeveer zevenhonderd militairen van deze eenheid zijn afgelopen week aangetreden op Kamp Holland - dat nu Camp Holland heet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden