'Stadswapen van Amsterdam blijft'

Van een onzer verslaggevers

De spreekbuis van de Hoge Raad van Adel reageert daarmee op een artikel van Van Answaarden over de keizerskroon in het maandblad Ons Amsterdam. Van Answaarden meent dat er sprake is van een 'onjuiste kroon', zowel in het gemeentewapen als op de toren van de Westerkerk.

Amsterdam kreeg in 1489 bij oorkonde van Maximiliaan (voogd van Holland voor zijn 9-jarig zoontje Filips de Schone) toestemming om 'tot ewigen dagen de crone van onzen Rijck' in zijn wapen te dragen. Dat werd de keizerskroon, een onjuiste keuze volgens Van Answaarden. Maximiliaan van Habsburg was in 1489 geen keizer maar rooms-koning. En hoewel hij in 1493 zijn overleden vader (keizer Frederik III van Duitsland) opvolgde, is hij nooit formeel door de paus van Rome tot keizer gekroond. Hij kon dus ook geen keizerskroon aan Amsterdam of een ander gebiedsdeel schenken, alleen een roomskoningskroon. Die zou dan ook de huidige kroon in het Amsterdamse wapen moeten vervangen, vindt Van Answaarden.

Mr. Schutte geeft toe dat Amsterdam zich de keizerskroon ten onrechte heeft toegeeigend. "Naar de letter heeft Van Answaarden gelijk, maar dat gold slechts voor de eerste vier jaar. Toen leefde de vader van Maximiliaan nog en die was keizer, Maximiliaan niet. Vanaf 1493, na de dood van Frederik III, werd Maximiliaan vereenzelvigd met het keizerschap. Dat hij niet naar Rome geweest is om zich te laten kronen, is niet zo vreemd: dat kwam wel meer voor. Je kunt alleen niet zeggen dat hij zonder die kroning geen bewind kon voeren. Dat is overdreven. In Engeland regeert een nieuwe koning soms wel een half jaar voordat hij gekroond wordt - daar moet eerst de oude vorst begraven worden en de kroning worden voorbereid, maar hij voert wel het bewind."

Voor de hervormde Westerkerk-gemeente heeft de discussie over de keizerskroon geen betekenis. De toren op de kerk, die om haar wonderschone keizerskroon grote bekendheid geniet, is eigendom van de gemeente.

De spits is pas een eeuw na de oorkonde van Maximiliaan vervaardigd als een kopie van de kroon van keizer Rudolf van Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden