Stadswandeling door Istanbul in De Nieuwe Kerk

AMSTERDAM (ANP) - Voor een inkijkje in het rijke verleden van de sultans van het Ottomaanse rijk volstaat de komende maanden een bezoek aan Amsterdam. In De Nieuwe Kerk aan de Dam begint zaterdag de tentoonstelling 'Istanbul. De Stad en de Sultan'.

Bezoekers kunnen er een stadswandeling maken langs tien gebouwen in de Turkse stad, een bakermat van cultuur die oost en west al eeuwenlang verbindt. In ruimtes als de bazaar, de moskee, het koffiehuis en de hamam zijn bijna driehonderd kunstschatten te zien van vier musea in Istanbul, waaronder die van het wereldberoemde Topkapi Paleis Museum.

Alle aspecten van de Ottomanen, die bijna vijfhonderd jaar aan de macht waren in Istanbul, komen aan bod in De Nieuwe Kerk. De wapens die de sultans gebruikten in de jacht en grote veroveringen, of de zilveren badsandalen die de heersers in het badhuis aan hadden. In de nagebootste harem is een 18e eeuwse canapé te zien, ingelegd met walnoten en parelmoer. Het meubelstuk komt uit het Topkapi Paleis, dat de residentie van de sultans was.

Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan de relatie tussen Nederland en Turkije. De expositie toont het vriendschapsverdrag dat de twee landen sloten in augustus 1924 en een onderscheidingsteken dat sultan Abdülhamid (1876-1909) als geschenk van Nederland kreeg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden