Stadsvogels gebruiken mogelijk peuken in nest als parasietbestrijding

HuismusBeeld anp

Heeft u ook wel eens een vogeltje met een sigarettenpeuk zien vliegen en vreesde u toen voor het leven van het diertje? Wees gerust, ze eten het niet op maar gebruiken de peuken voor de bouw van hun nest.

In tegenstelling tot mensen lijken vogels alleen maar te profiteren van sigaretten. Mexicaanse wetenschappers ontdekten dat sigarettenpeuken in nesten van veel voorkomende stadsvogels het aantal parasieten drastisch doet afnemen. De vogels lijken zich dus aan te passen aan hun stedelijke leefomgeving.

Om dit te onderzoeken bevestigde het team Constantino Macías Garcia van de National Autonomous University van Mexico een soort warmteval aan de nesten van 55 mussen en vinken. Als parasieten hier op af kwamen, bleven ze vastplakken aan een plakband.

Nadat de vogels het nest hadden verlaten, werden de nesten verzameld en geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat hoe meer peuken een nest bevatte, des de minder parasieten er op het plakband zaten. Bovendien ontdekten de Mexicaanse wetenschappers dat nesten met gebruikte peuken tot wel 60 procent minder parasieten aantrokken.

Isolatie
Het is nog onduidelijk of de vogels de peuken ook voor dit doeleinde gebruiken. 'Het is ook goed mogelijkheid dat de vogels de peuken voor isolatie gebruiken uit gebrek aan veren of dons', zegt Macías Garcia tegen New Scientist.

Opvallend was wel dat de nesten vooral Marlboro sigaretten bevatten. 'Ik weet niet of dit aan de smaak van de vogels of die van de studenten ligt,' zegt coauteur Montserrat Suárez Rodriguez.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden