Stadsvernieuwing in 'Krachtwijk' ligt nu stil

Haagse wijk vreest dat weg naar boven stokt door crisis

REPORTAGE | PERDIEP RAMESAR | DEN HAAG

Het Haagse stadsdeel Escamp is eigenlijk een stad binnen de stad. Met ruim 110.000 inwoners is het stadsdeel bijna net zo groot als buurgemeente Zoetermeer (122.300 inwoners). Ook heeft het stadsdeel verschillende wijken, betere en slechtere die lijden onder de crisis en de bezuinigingen.

"De problemen komen dan ook overeen met die in een gemiddelde stad. Er zijn beter ontwikkelde delen en slechtere delen", zegt wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, Volksgezondheid, Escamp). "Wat leeftijd, etniciteit en werk- en inkomensniveau betreft, verschillen de inwoners. Bovendien is Den Haag Zuidwest, een deel van het stadsdeel officieel een 'Krachtwijk'. Daar gaat het wat beter, omdat daar geïnvesteerd is, maar nog niet overal gaat het zoals we dat zouden willen."

Dit stadsdeel kampt ook met de economische crisis. Deze wijk zou één van de grootste stadsvernieuwingsoperaties van Nederland worden, maar vanwege de crisis en het vastlopen van de vastgoedmarkt is dat stil komen te staan. De sloop- en nieuwbouw is in grote delen van Escamp tijdelijk gestaakt of zelfs definitief gestopt. Niet dat de combinatie nieuwbouw en oudbouw altijd een garantie voor succes is.

Zo staan bij het kleine winkelcentrum De Ambachtsgaarde de nieuwbouwwoningen en de oudbouwflats rug-aan-rug tegen elkaar. Vanuit de slaapkamers kunnen de beter bemiddelde bewoners zien hoe de kinderen van de armere buurtbewoners hun vuilniszakken gewoon op straat gooien. "We zoeken naar creatieve oplossingen om de wijken toch in beweging te houden", zegt Baldewsingh. "Zoals ondergrondse vuilcontainers waarmee de vuilniszakken op straat verdwijnen."

Het complex Zuid57 is ook zo'n voorbeeld. Daarin zitten Theater Dakota met een theater- en een filmzaal en ruimten voor activiteiten. Verder zijn daar ruimten te huur voor startende ondernemers, onder andere uit de creatieve sectoren, zoals een fotograaf en architect. Directeur Paul Cornelissen van Theater Dakota verwacht in het jaar 2012-2013 zo'n 20.000 bezoekers. Maar veel geld komt daar niet mee binnen, want te hoge entreeprijzen kunnen niet worden gevraagd. Cornelissen: "De bewoners in deze wijk zijn niet rijk. Daarom houden we de prijzen laag, soms zelfs gratis, al is het alleen maar voor de samenhang." Door de crisis en de bezuinigingen wordt het moeilijker om alle groepen naar het theater te trekken. "Mensen gaan bezuinigen."

De gemeente probeert barriéres tussen bevolkingsgroepen in Escamp zoveel mogelijk te doorbreken. Zo wil men het aantal voorzieningen in het stadsdeel voor de bewoners vergroten. Baldewsingh: "De stad is als een sociale lift: als je draagkrachtige nieuwe bewoners aantrekt, maken de andere inwoners ook sneller een stap omhoog."

Ook worden vanuit de gemeente bewonersinitiatieven ondersteund. Zo kwam er een voetbalkooi van materiaal die minder geluidsoverlast veroorzaakt, speelmateriaal en kregen ondernemers die hun eigen winkelcentrum netjes willen houden steun.

De problemen bij woningcorporatie Vestia die enorm investeerde in Escamp, zijn nu ook in het stadsdeel te voelen. Geen investeringen betekent geen geld. Daarom is de gemeente naarstig op zoek naar nieuwe investeerders, want zonder geld, stoppen alle projecten en zet de verloedering door.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden