STADSSTILLEVENS

PLAATS: vermoedelijk Karl Marx Allee (achterkant), Berlijn TITEL/BESCHRIJVING: 'Der Himmel uber Berlin' TIJD: laat in het voorjaar WEER: snikheet BIJZONDERHEID: een van m'n laatste dagen in Berlijn

SIEBE SWART

Het is nu maandag, donderdagavond ga ik met de nachttrein naar St. Petersburg. Mijn laatste dagen hier wil ik me concentreren op wat eens OostBerlijn was. Vandaag ben ik naar het centrum gegaan, op zoek naar dat andere verleden. De Karl Marx Allee is een enorm brede boulevard en heeft tot mijn verbazing nog geen andere naam gekregen. De omringende stalinistische architectuur is zeer monumentaal, om niet te zeggen megalomaan. Geen omgeving voor intieme stadsstillevens, temeer daar er op straat bijna niks gebeurt. Het lijkt meer een stille zondag dan maandag werkdag.

Ik dwaal van de hoofdstraat af, plotseling heb ik beet en voor ik het doorheb maak ik een foto. Een opname maar, want het is meteen duidelijk wat ik moet fotograferen.

Fotograferen is onvoorspelbaar en heel vaak maak ik een foto 'om het toch maar te proberen'. Dit is een van de zeldzame momenten dat iets werkelijk zien - door het metalen draadraam van mijn zoeker - samenvalt met op de knop drukken. Dat werd tijd ook want ik was aardig mesjogge aan 't worden van die snikhete zon. Ik had al mijn toevlucht genomen tot binnenplaatsen in plaats van de schaduwloze straten. Toen ik 'de hemel boven Berlijn' eenmaal had, ging ik op weg naar een groot glas wit bier.

Morgen weer een muur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden