Stadsreferendum Rotterdam over goedkope of duurdere woningen

Rotterdam mag woensdag voor het eerst sinds 1995 weer naar de stembus voor een stadsreferendum. Het vorige referendum ging over de stadsprovincie. Die werd weggestemd.

Ditmaal heeft de volkspeiling de Woonvisie 2030 als onderwerp, waarin de woonplannen van het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA staan. Belangrijkste en meest controversiële onderdeel van die visie is de sloop van 15.000 goedkope huur- of koopwoningen en het omvormen of verkopen van 5000 goedkope woningen. Het college wil ook 5000 sociale huurwoningen en koopwoningen met een lage woz-waarde bijbouwen. Daarnaast moeten er tot 2030 36.000 woningen voor midden- en hoge inkomens verrijzen.

Het referendum over de Woonvisie 2030 is raadgevend, maar de grootste collegepartij, Leefbaar Rotterdam, heeft al aangekondigd de uitslag te accepteren. Mits de opkomstdrempel wordt gehaald. Die ligt op 30 procent. Bij verkiezingen in Rotterdam komen doorgaans niet veel stemmers opdagen. Bij het Oekraïne-referendum in april ging 24,4 procent naar de stembus. Dat verleidde wethouder Ronald Schneider van Leefbaar vorige week tot de uitspraak dat hij denkt dat de drempel niet gehaald zal worden. Koren op de molen van zijn tegenstanders, die de bestuurder arrogantie verweten en opriepen om juist wél te gaan stemmen.

De tegenstanders zitten vooral bij de Rotterdamse SP-fractie, die al maanden campagne voert en ook de handtekeningen verzamelde die nodig waren om het referendum aan te vragen. Volgens de SP jaagt het stadsbestuur arme mensen de stad uit, omdat die straks geen betaalbare woningen meer kunnen vinden.

Toch is het beleid dat het college voert niet nieuw. In de voormalige probleemwijken Katendrecht en Spangen werden het afgelopen decennium al veel huizenblokken gesloopt om plaats te maken voor nieuwe, duurdere woningen. De veiligheid in die wijken ging flink vooruit. In die tijd was de PvdA de belangrijkste collegepartij in de Maasstad. Toch is de grootste oppositiepartij van de stad nu tegen. Volgens de sociaaldemocraten is 'de grens bereikt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden