Update

Stadsdeel: passage Rijksmuseum taboe voor fietsers

De verbinding tussen de Stadhouderskade en het Museumplein onder het Rijksmuseum zoals het was in 2003. Beeld ANP
De verbinding tussen de Stadhouderskade en het Museumplein onder het Rijksmuseum zoals het was in 2003.Beeld ANP

Fietsers mogen niet langer gebruikmaken van de passage onder het Rijksmuseum in Amsterdam, als het aan het Amsterdamse Stadsdeel Zuid ligt. Het stadsdeel wil dat de onderdoorgang na de heropening van het museum in 2013 alleen toegankelijk wordt voor voetgangers.

Uit het oogpunt van verkeersveiligheid blijkt dat er een voorkeur bestaat voor een passage zonder fietsers, aldus het stadsdeel vandaag. 'Bovendien wordt het verkeersveiligheidsprobleem aanzienlijk groter naarmate er meer voetgangers oversteken in de passage.'

Het stadsdeel wil wel dat er een volwaardige alternatieve fietsroute om het museum wordt aangelegd. Het Rijksmuseum moet daarvoor een strook grond afstaan van de museumtuin. Daarnaast moet de gemeente Amsterdam goedkeuring geven aan het verleggen van het zogeheten 'hoofdnet fiets', dat nu dwars door de passage loopt. Burgemeester Eberhard Van der Laan moet zich daar nog over uitspreken, want het centrale stadsbestuur maakt het uiteindelijke besluit.

Gevaar
In de hoofdstad woedt al jaren een discussie of de museumpassage wel of niet toegankelijk moet zijn voor fietsers. Met name Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes wilde af van het rijdende verkeer onder het monumentale gebouw, omdat het een gevaar zou opleveren voor het grote aantal bezoekers dat de instelling na de heropening verwacht.

Aan de andere kant wilden de Fietsersbond en bezorgde buurtbewoners dat fietsers de passage moeten kunnen blijven gebruiken, net zoals dat het geval was voordat het Rijksmuseum dichtging voor een grootschalige renovatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden