Stadsdeel blundert met muziekgebouw

Inwoners van Amsterdam-Oost dreigen op te draaien voor financieel drama

Het stadsdeel Amsterdam-Oost lijkt door het omstreden muziekgebouw MuzyQ weg te zakken in een financieel moeras. Dat blijkt uit vertrouwelijke raadsstukken die zaterdag op straat belandden.

De inlogcodes bleken online te staan waarna weblog Geenstijl de stukken publiceerde.

Het muziekgebouw, 8500 vierkante meter groot, werd in 2009 geopend als magneet voor de creatieve industrie. Maar ondanks opnamesessies van artiesten als Candy Dulfer en De Dijk heeft de exploitant nog geen cent huur overgemaakt aan de eigenaar, de Stichting Orfeos Studio (SOS). Voor het stadsdeel is dat problematisch omdat het voor 26 miljoen garant staat voor bankleningen.

Toen bank daar in 2010 aanspraak op maakte, leidde dat tot het vertrek van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA). Ze had de raad in de waan gelaten dat Oost voor maar acht miljoen garant stond.

Na zeven weken ambteloos burger werd ze opnieuw voorzitter. Volgens critici zou ze vanwege haar Marokkaanse achtergrond veel stemmen trekken. Uit de stukken blijkt dat het stadsdeel er in de tussentijd alles aan heeft gedaan om onder de bankschuld uit te komen.

Opvallend is dat de mogelijkheid werd onderzocht om het pand aan te kopen, terwijl tegelijk werd gekeken of de bankgarantie als staatssteun bij de Europese Commissie kon worden aangemeld. In dat geval zou de garantie bij de bank komen te vervallen. Oost zou het eigen handelen zo met terugwerkende kracht als onwettig willen laten bestempelen.

Lodewijk Asscher (PvdA), wethouder financiën in Amsterdam, blokkeerde het plan. Van staatssteun is volgens hem geen sprake. En als dat wel zo was, zou Oost zich een 'onbetrouwbare partij' tonen naar de bank toe.

Het stadsdeel wil het pand daarom nu kopen voor 27,3 miljoen euro. De Rabobank heeft hiervoor al een gunstige lening aan de gemeente verstrekt. Oost lijkt zich, ondanks tegenstelde adviezen, wederom niet druk te maken om de vraag of ook deze transactie als staatssteun zou kunnen worden beschouwd. Het stadsdeel voelt de druk van de bank. Brussel zou voor grote vertraging zorgen, zei Lieke Thesingh, de verantwoordelijke wethouder, gisteravond.

Maar ook zonder de staatssteunproblemen is er reden tot zorgen. Want door de geplande aankoop nadert de reserve van het stadsdeel volgens Thesingh 'een kritieke grens'. De kans bestaat dat de inwoners voor het echec moeten opdraaien.

Verkoop op korte termijn lijkt geen optie, zo blijkt uit de documenten. Het pand is namelijk getaxeerd op slechts 12 miljoen. Het stadsdeel wil MuzyQ daarom zelf verhuren. Binnen vijf jaar hoopt Oost de 'normale' huur van twee miljoen euro per jaar te kunnen vragen. Die kans lijkt overigens klein, zo blijkt uit een advies van de eigen vastgoedafdeling.

Niet het eerste debacle
Het is niet de eerste keer dat stadsdeel Oost, een fusie van Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer, in opspraak is. Eind mei was er een rel rondom het aantrekken van Mohamed Azahaf als projectleider 'vervreemding en polariatie'. Azahaf zou zich na 11 september positief hebben uitgelaten over Bin Laden en de moord op Theo van Gogh. Volgens het stadsdeel is Azahaf juist een bruggenbouwer. Stadsdeelvoorzitter Elatik en wethouder Germaine Princes, beide van de PvdA moesten in oktober 2010 het veld ruimen omdat ze de stadsdeelraad verkeerd inlichtten. Zeven weken later werd Elatik opnieuw voorzitter. In de periode daarvoor was er ook al kritiek, onder meer vanwege een kostbaar taxiritje en een dure boottocht tijdens Sail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden