Stad moet dier als icoon beschermen

Zal Den Haag in de toekomst 'de uilenstad' worden genoemd? Beeld afp
Zal Den Haag in de toekomst 'de uilenstad' worden genoemd?Beeld afp

Utrecht wordt de stad van de vleermuis, Den Haag koestert de uil, Arnhem zet zich in voor de eekhoorn en Steenwijk zou de otter als icoon kunnen omarmen. Nederlandse steden moeten ieder een eigen 'actiedier' adopteren waarvoor de bevolking zich inzet. Dat komt niet alleen deze ene soort, maar uiteindelijk zijn hele leefgebied ten goede.

Met dit idee heeft de Iris de Boer (20) uit Loenen aan de Vecht de wedstrijd 'Gezocht: Nederlandse Natuurverdubbelaar' gewonnen, die Staatsbosbeheer en het Wereld Natuurfonds (WNF) hadden uitgeschreven.

Ze moet haar prijs delen met Merijn Biemans (31), Stefan Sand (27) en Christoph Janzing (26) die op een online platform Nederlanders praktische aanwijzigingen geven om samen de natuur te 'verzestienmiljoenen'.

De jury van de prijsvraag had beide winnaars gevraagd hun twee plannen samen te voegen zodat er nu één plan ligt voor de actie 'Adopteer een dier' dat via de site natuurdoeners.nl wordt ondersteund.

Doel van de wedstrijd van WNF en Staatsbosbeheer was het stimuleren van een omslag in het denken over natuur. Natuur wordt vandaag de dag vaak geassocieerd met verlies en problemen, terwijl natuur juist een bron van inspiratie kan zijn. De organisaties wilden daarom young professionals in de leeftijd van 18 tot 35 jaar uitdagen om een plan in te zenden dat het aantal plant- en diersoorten in Nederland in 2030 verdubbelt.

Bevlogen pleidooi
In totaal heeft de wedstrijd 73 inzendingen opgeleverd, waaruit een shortlist werd samengesteld van 15 inzendingen Daaruit eindigden deze twee inzendingen ex aequo. Volgens juryvoorzitter Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) sprongen deze twee inzendingen eruit en sloten deze ook nog eens goed op elkaar aan.

Van de Gronden: "We waren onder de indruk van het bevlogen pleidooi van Iris de Boer. Ze wil niet langer van ouderen de verhalen horen dat het vroeger als de lente begon één groot feest van geluiden in de natuur was. Ze wil het zelf meemaken en hoopt haar generatie wakker te schudden en te inspireren. Dat soort jonge mensen hebben we nodig om de natuur te verdubbelen."

Morgen in Trouw een interview met de winnaars.

null Beeld Logo Natuurverdubbelaar
Beeld Logo Natuurverdubbelaar
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden