Stad moet Al-Kaida helpen verjagen

Iraakse premier wil met zijn oproep aan bevolking legeroffensief in Falloedja voorkomen

De Iraakse premier Noeri al-Maliki heeft gisteren de hulp van de bevolking ingeroepen om Al-Kaida te verdrijven uit de stad Falloedja. Die is sinds enkele dagen in handen van de 'Islamitische Staat in Irak en Syrië' (Isis), de lokale tak van Al-Kaida.

Maliki liet via de Iraakse staats-tv weten dat de bevolking alleen op deze manier kan voorkomen dat het Iraakse leger een offensief inzet tegen Falloedja. Gisteren kwamen geestelijken en tribale leiders in de stad bijeen om te overleggen hoe ze Isis kunnen bewegen vrijwillig te vertrekken. Zij hebben van de Iraakse regering enkele dagen gekregen om tot een vergelijk te komen.

Falloedja heeft zo'n 300.000 inwoners, van wie een deel de afgelopen dagen al op de vlucht is geslagen. Zij kunnen zich waarschijnlijk nog goed het bloedbad herinneren dat plaatsvond toen de Amerikanen in 2004 een groot offensief begonnen tegen de stad. Falloedja was destijds een bolwerk van het anti-Amerikaans verzet.

De stad ligt in de dunbevolkte provincie Anbar, waar vooral soennieten wonen. Zij vreesden na de val van de soennitische dictator Saddam Hoessein in 2003 voor hun positie, en hebben nog altijd weinig waardering voor de sjiitische premier Maliki en diens regering (die hen zou discrimineren). De steun voor Al-Kaida is er echter ook niet bijster groot. Tribale milities strijden zowel aan de kant van het leger als van Isis mee.

Het is voor het eerst in jaren dat Al-Kaida territorium heeft veroverd in Irak. De terreurbeweging nam afgelopen week naast Falloedja ook Ramadi in, de andere grote stad in de provincie. Die heeft het Iraakse leger weer bijna geheel in handen. Luchtaanvallen moesten gisteren een einde maken aan de laatste weerstand.

Anbar grenst aan Syrië, waar Isis het afgelopen jaar veel dorpen en steden heeft veroverd, eerst op het regime van president Assad, later ook op andere, gematigdere rebellengroepen. De opmars van Isis in Syrië lijkt echter zijn grenzen bereikt te hebben: de afgelopen week hebben verschillende rebellengroepen hun strijd tegen Assad tijdelijk gestaakt om Isis terug te dringen.

In het weekeinde werd er strijd geleverd in de noordelijke provincies Aleppo en Idlib. In sommige dorpen trokken Isis-strijders zich uiteindelijk terug - met hun wapens. Gisteren werd er ook gevochten in Rakka, een grote provinciehoofdstad in Syrië die Isis sinds mei in handen heeft.

Volgens activisten in de stad hebben tientallen Syrische leden van Isis van de gelegenheid gebruik gemaakt om over te lopen naar gematigder groepen. Isis stamt oorspronkelijk uit Irak en heeft nogal wat niet-Syrische commandanten. De beweging heeft kwaad bloed gezet door haar radicale interpretatie van de sharia, en door het vastzetten van lokale activisten. Enkelen van hen werden gisteren bevrijd.

vandaag 6

Extremisten aan de macht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden