Stad kan best met een spoedafdeling minder

Specialistenorganisatie bekijkt mogelijke bezuinigingen

Niet ieder ziekenhuis in de grote stad hoeft 24 uur per etmaal zijn afdeling spoedeisende hulp open te houden. Patiënten in nood moeten dan 's avonds en in de weekends naar het ziekenhuis van dienst.

Dat vinden de medisch specialisten van de bezuinigingsplannen van de zorgverzekeraars. Die willen dat eenvoudige acute zorg, bijvoorbeeld een gebroken been, met ingang van 2014 in de buurt wordt geleverd. Patiënten met acute, ingewikkelde medische problemen, bijvoorbeeld een herseninfarct, moeten dan verder reizen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

De medisch specialisten vinden dit onderscheid onwerkbaar en vrezen dat de patiënt de dupe wordt van de bezuinigingsdrift. Alleen een avond- en weekendregeling voor de ziekenhuizen in grote steden is voor hen bespreekbaar. "Als in een stad meerdere afdelingen spoedeisende hulp (SEH) zijn, dan kun je je voorstellen dat je afspreekt wanneer welke open is", aldus internist Frank Bosch namens de Orde van Medisch Specialisten (OMS). Dat geldt niet alleen voor de vier grote steden, waar soms wel vijf, zes ziekenhuizen zijn met een eigen afdeling acute zorg. Ook voor middelgrote steden zijn afspraken denkbaar. "Maar op het platteland moet de zorg gewoon goed en bereikbaar zijn."

De specialisten vinden verder dat een SEH negentig procent van alle acute zorg moet kunnen leveren. Het scheiden van eenvoudige en complexe patiënten is in de praktijk ondoenlijk, zegt Bosch. Patiënten rekenen er bovendien op dat ze in goede handen zijn en de SEH moet voor iedereen bereikbaar blijven.

Bosch: "Vroeger zagen we vooral verkeersslachtoffers, botbreuken en hartinfarcten op de SEH. Tegenwoordig zijn dat steeds vaker oudere mensen, die vaak verschillende ziektes tegelijk hebben en bij wie helemaal niet duidelijk is wat hen precies mankeert. Je moét dus wel veel specialismen in huis hebben om goed te helpen." Juist omdat de bevolking vergrijst en patiënten dus complexer worden, moeten de toekomstplannen voor de acute zorg nadrukkelijk op deze groep worden afgestemd, vindt hij.

Bosch betwijfelt bovendien of de voorgestelde herstructurering veel bespaart. "Als je een SEH sluit, moet je elders de capaciteit weer uitbreiden. Dat betekent extra investeren in faciliteiten en mensen." De orde bepleit ook daarom de oprichting van een college acute zorg, waarin ziekenhuizen, medisch specialisten, maar ook huisartsen, verpleegkundigen en patiënten praten over de toekomstige organisatie van de acute zorg. "Daarbij moet ook de vraag worden beantwoord hoe de juiste zorg op de juiste plek is te leveren. Is dat in het ziekenhuis? Of bij de huisarts? Daarin willen wij onze rol zeker spelen", aldus Bosch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden