Stabiel Polen logische eerste keus

Koningspaar bezoekt grootste EU-belofte om historische en economische redenen

Is het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima morgen aan Polen brengen een goedmakertje voor het Polenmeldpunt dat Geert Wilders in 2012 instelde? Niemand die dat wil bevestigen en er zijn zeker genoeg andere goede redenen voor de regering om Polen te vereren met het eerste officiële staatsbezoek van Willem-Alexander.

Wel is algemeen bekend dat de zuinige reactie van het toenmalige kabinet-Rutte I op het openen door de PVV van de website waarop Nederlanders hun klachten over Polen konden melden in Polen zelf als zeer pijnlijk werd ervaren. Natuurlijk begrepen de Polen dat de PVV officieel geen deel uitmaakte van de regering. Een duidelijker gebaar van het kabinet zou echter hogelijk op prijs zijn gesteld. Nederlandse diplomaten moesten alle zeilen bezetten om de schade te repareren.

Dat de huidige regering inging op de uitnodiging van de Poolse president Komorowski om naar Warschau en later naar Poznan te komen, ervaart men in Warschau als een mooi gebaar en een erkenning voor de prestaties van het land. De hoop leeft dat Nederlanders door dit staatsbezoek met een andere bril naar het Oost-Europese land gaan kijken. Het beeld van Polen wordt beheerst door het niet zo goede imago dat werknemers uit dat land in populistische kringen hebben.

Polen wil er in die twee dagen alles aan doen om juist die andere kant te laten zien. Bijvoorbeeld dat het land van alle nieuwe leden van de Europese Unie in 2004 veruit de grootste economische en politieke belofte vormt. De economische malaise die in 2008 in de wereld zo hard toesloeg, lijkt aan Polen te zijn voorbijgegaan. Jaar in jaar uit kende het land economische groei.

Carlos Reijnen, universitair docent Oost-Europese Studies, ziet in de keuze van de regering voor Polen ook een beloning. Polen is politiek gezien over een langere periode een stabiel land geworden, daar doet de huidige 'mini-crisis' rond een afluisterschandaal in de Poolse politiek volgens hem niets aan af. "Polen verschilt op dat vlak enorm met bijvoorbeeld Hongarije", zegt Reijnen.

Na de eerste vrije verkiezingen in 1989 was de koers van het land sterk pro-VS en pro-Navo. Dat is volgens Reijnen na de dood van president Lech Kaczynski, die omkwam bij een vliegongeval, geheel veranderd. "Met de komst van Komorowski is de koers flink in pro-Europese richting verlegd. Die koers wil Nederland zeker ondersteunen met deze keus voor Polen."

Het is duidelijk dat achter het staatsbezoek tevens economische motieven zitten. Naast minister Timmermans van buitenlandse zaken gaat ook minister Ploumen van buitenlandse handel met een stevige delegatie naar Polen, met deelnemers op het gebied van energie, landbouw, logistiek en transport, en watermanagement.

Logisch ook, vindt Beata Bruggeman-Sekowska, een Pools-Nederlandse journaliste en verbonden aan het Maastricht Institute for Central and Eastern Europe. Polen ligt als het ware om de hoek, met een vliegtijd van ruim anderhalf uur en een centrale ligging tussen West- en Oost-Europa. Daarnaast ziet de economische toekomst van Polen er zonnig uit. Bruggeman wijst op een onderzoek van Ernst&Young uit 2012 dat het land na Duitsland op de tweede plaats zette als beste investeringsmogelijkheid.

Daarnaast denkt Bruggeman dat ook historische motieven een rol hebben gespeeld bij de keuze voor Polen. Samenwerking tussen beide landen kwam al in de elfde eeuw tot stand en de huidige musea in de grote steden laten dat gemeenschappelijk culturele erfgoed zien. "In Gdansk zie je gebouwen staan met onmiskenbaar Hollandse kenmerken. Het Koninklijk Paleis op de Dam is weer op houten palen uit Polen gebouwd."

Vanuit Nederland wordt de bijdrage van Poolse troepen aan de bevrijding van Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog niet vergeten, stelt Bruggeman. Daarop wijst ook het bezoek dat de koning morgen in Warschau brengt aan het Maczek Monument, vernoemd naar de generaal die de eerste Poolse pantserdivisie door Nederland leidde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden