Staatstoezicht op de Mijnen: 'Code rood' in Groningen

 Actievoerders bij het Martiniplaza in Groningen Beeld ANP
Actievoerders bij het Martiniplaza in GroningenBeeld ANP

Na de aardbeving in Zeerijp stelt de toezichthouder op de gaswinning forse productieverlaging in het vooruitzicht.

anp

"Dit liegt er niet om", zegt de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar. Het Staatstoezicht op de Mijnen meldde gisteren dat het de voorstellen van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam) om de gaswinning in Groningen terug te schroeven niet concreet genoeg vindt. Dus werkt de toezichthouder de komende twee weken zelf een plan uit om de kans op aardbevingen in Groningen te verkleinen. Het spreekt van 'code rood' in Groningen en verwacht dat de gaswinning fors terug moet om de veiligheid te verbeteren.

Het Staatstoezicht vindt bovendien dat de Nam de indruk wekt 'dat de maatregelen enkel nodig zijn voor de veiligheidsbeleving' van Groningers, terwijl er wel degelijk reële veiligheidsrisico's zijn. Het zegt in zijn advies aan verantwoordelijk minister Wiebes van economische zaken alleen naar veiligheid te kijken; niet naar leveringszekerheid.

Veiligheid waarborgen

In Groningen is dolblij gereageerd op dit nieuws. "Dit alles bevestigt wat we hier altijd al zeggen", zegt Eikenaar. "De veiligheid van de Groningers moet gewaarborgd worden en dat kan alleen door minder gas te winnen." Volgens de provinciebestuurder moet Wiebes er alles aan doen om een volgende grote beving te voorkomen. En dat kan, zegt hij. "Er was een goed plan voor een stikstoffabriek. Daarmee kun je buitenlands gas bewerken, waardoor je in Groningen ongeveer 7 miljard kuub minder hoeft te winnen. Die fabriek had er al kunnen zijn."

Voor de gedupeerden lijkt het oordeel een doorbraak. "De leveringszekerheid van het gas moet ondergeschikt zijn aan veiligheid", zegt gedupeerde Annemarie Heite. "Voor het eerst pakt het Staatstoezicht zijn verantwoordelijkheid. Dit is precies wat we in Groningen nodig hebben."

Ook de Groninger Bodem Beweging spreekt van een andere toon. "We zijn cynisch geworden in Groningen, maar dit advies geeft vertrouwen", vindt voorzitter Jelle van der Knoop.

Volgens Susan Top van het Groninger Gasberaad, een samenwerking van maatschappelijke organisaties, kan de minister het advies niet naast zich neerleggen. "En dan hebben ze een probleem, want als de gaskraan vanwege de veiligheid flink dicht moet, dan zit Nederland door compleet overheidsfalen in de kou. Dat had niet gehoeven."

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) had gisteren ruim 2000 schademeldingen binnen als gevolg van de beving van maandag in Zeerijp. Die had een kracht 3,4 op de schaal van Richter. Op vijf plaatsen is volgens het CVW, dat de schades beoordeelt, sprake van een 'acuut onveilig situatie'. Drie van die panden zijn gestut om erger te voorkomen.

Lees meer over de aardbevingen in Groningen in ons dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden