Staatssecretaris zijn is iets anders dan Tweede Kamerlid

Ze is toevallig de politiek ingerold. Ze dacht begin dit jaar nog gewoon in de Kamer te blijven, maar ondanks haar bescheiden en soms zelfs wat verlegen houding, verliep de politieke carrière van de huidige staatssecretaris van verkeer en waterstaat, Tineke Huizinga-Heringa (47), snel. Misschien wel te snel, wordt gefluisterd in de Haagse wandelgangen.

Na een onafgeronde studie rechten en circa vijftien jaar het huishouden en de zorg voor drie kinderen op zich te hebben genomen, werd ze in 1998 het eerste en enige raadslid namens de ChristenUnie in Heerenveen. Ze viel op omdat ze de partij goed wist neer te zetten. Reden voor het landelijk partijbestuur om te vragen of ze zich verkiesbaar wilde stellen.

Dat wilde ze wel: „Zonder mezelf op de borst te kloppen, denk ik dat ik in de gemeente heb laten zien dat de ChristenUnie midden in de maatschappij staat. Dat beeld wil ik in de Kamer ook presenteren”, zei ze in 2001. Een zevende plaats op de lijst leek die wens in de weg te staan. Er was lichte druk vanuit de achterban om de enige vrouw hoger te plaatsen, maar zonder resultaat.

De ChristenUnie haalde bij de verkiezingen in 2002 slechts vier zetels. Maar Huizinga had veel voorkeursstemmen gekregen, en verdreef daarmee de ervaren Eimert van Middelkoop (nu minister van defensie) van de vierde plaats.

Geen moment overwoog de altijd goed verzorgd ogende Friezin, geboren in Dantumadeel, om van haar Kamerzetel af te zien. Een jaar later, als Huizinga zich nog nauwelijks heeft kunnen onderscheiden als parlementslid, staat de Heerenveense op de vierde plaats van de verkiezingslijst. Ook niet hoog genoeg, maar weer weet ze met voorkeursstemmen ten koste van een hoger geplaatste politicus – Leen van Dijke – in de Kamer te komen.

Bij de verkiezingen in 2006 is ze direct op nummer drie gezet. Huizinga was inmiddels het toonbeeld van de christelijke partij die niet alleen maar uit mannenbroeders bestaat die met de Bijbel in hun hand vrouwen weren. Ze viel op tijdens integratiedebatten. Met uitgesproken opvattingen kaapte Huizinga vorig jaar de kwestie rond de 26.000 asielzoekers weg voor de voeten van GroenLinks en SP.

Een relletje met minister Verdonk van vreemdelingenzaken toonde haar onbevangenheid, wat haar nu als staatssecretaris regelmatig parten speelt. Ze zei in het gratis blaadje Christenen in Contact over een uitgeprocedeerd gezin: „Het doet, ook al is dit een hele andere situatie, soms denken aan hoe de Duitsers vroeger de Joden kwamen ophalen. Dan was de volgende morgen ook opeens het huis leeg.”

Verdonk nam voor het oog van de camera van ’Netwerk’ het Kamerlid onder vuur. De bewindsvrouw vond het schandalig dat haar uitzetbeleid door Huizinga vergeleken werd met het ophalen van Joden door een fascistisch regime tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Dit was een opzetje tussen Verdonk en Netwerk”, reageerde een beduusde Huizinga.

Haar kennis over vreemdelingenzaken heeft Huizinga grotendeels opgedaan tijdens haar parttime vrijwilligerswerk als juridisch hulpverlener in het asielzoekerscentrum van Heerenveen. De rust die ze uitstraalt en haar zachte stem waren onbedoeld sterke wapens bij woordenwisselingen in de Kamer. Als staatssecretaris is het eerder een handicap. Ze overtuigt niet.

Met vervoer had Huizinga helemaal niets voordat ze staatssecretaris werd, behalve dan dat ze zich als treinreizigster wel eens stoorde aan de gebrekkige punctualiteit van de NS. De Kamer merkt dat. Het lijkt of ze haar verkeersportefeuille niet aankan.

Ze gelooft zelf sterk in een goede afloop. Met de uitspraak ’de dingen komen zoals ze komen’, verwoordt ze haar grote vertrouwen in de hand van God. Steun in moeilijke tijden is ook haar man. Echt blij kan ze worden als hij haar aan het eind van de week staat op te wachten op het station van Heerenveen. Na een paar relativerende, nuchtere opmerkingen van Ruurd durft ze de confrontatie met de Kamerleden weer aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden