Staatssecretaris weigerde nieuwe scholen ten onrechte

Het stichten van zes nieuwe middelbare scholen is ten onrechte tegengehouden omdat de staatssecretaris van onderwijs de wet niet helemaal goed heeft geïnterpreteerd. Dat oordeelde de Raad van State gisteren. Staatssecretaris Sander Dekker moet de aanvragen van de zes scholen opnieuw in behandeling nemen, zo luidt het oordeel, waar geen hoger beroep tegen mogelijk is.

Het gaat om drie stichtingen die op zes verschillende locaties in Nederland kleinschalig onderwijs willen aanbieden op grond van meerdere levensbeschouwelijke of religieuze schoolrichtingen. De Stichting Tjalling Koopmans College, De Stichting Mezquita College en de Stichting Pierre Bayle Academie willen scholen beginnen in Hengelo, Hurdegaryp, Harderwijk, Deventer, Geldermalsen en Hoorn.

Om nieuwe scholen te stichten, is een minimumaantal leerlingen nodig. Door het aantal leerlingen voor verschillende richtingen bij elkaar op te tellen, zouden de middelbare scholen aan deze ondergrens voldoen. Bij basisscholen is dat toegestaan en de Onderwijsraad oordeelde vorig jaar dat dit voor middelbare scholen ook wettelijk is toegestaan, maar toch hield het ministerie van onderwijs in de zomer van 2012 de aanvraag tegen.

De staatssecretaris moet nu "met inachtneming van de uitspraak nieuwe besluiten nemen op de aanvragen van de stichtingen om het onderwijs op de zes middelbare scholen te bekostigen" zo schrijft de Raad van State.

Het ministerie laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van de uitspraak en deze nu 'zorgvuldig te bestuderen'.

(ANP)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden