Staatssecretaris Van Veldhoven: De minister heeft alleen haar ambitie uitgesproken over groei Schiphol

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat. Beeld ANP, Remko de Waal
Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat.Beeld ANP, Remko de Waal

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur nuanceerde dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer de woorden van minister Cora van Nieuwenhuizen, eerder deze week in de Volkskrant, dat Schiphol wat haar betreft verder kan groeien.

“Voordat er een keuze wordt gemaakt gaat de minister in gesprek met alle betrokkenen. Daarna wordt er zorgvuldig een afweging gemaakt", zei van Veldhoven.

In het wekelijkse vragenuur probeerde ze de rust terug te brengen in de discussie over de luchthaven. Onder andere SP, GroenLinks en D66 stelden dat de minister te hard van stapel is gelopen in het interview. SP’er Cem Laçin vroeg de staatssecretaris of zij minister Van Nieuwenhuizen gaat terugfluiten na haar uitspraken. Dat vindt Van Veldhoven niet nodig. “De minister gaat het regeerakkoord uitvoeren. Van Nieuwenhuizen loopt nergens op vooruit, ze heeft alleen haar ambitie uitgesproken.”

Van Veldhoven benadrukte dat er heel wat eisen aan de luchthaven worden gesteld en dat er zorgvuldig naar de situatie wordt gekeken, voordat er sprake kan zijn van groei. Maar van die zorgvuldigheid zegt vooral de oppositie weinig terug te zien. Suzanne Kröger (GroenLinks) noemt de uitspraken van de minister ‘onbegrijpelijk’ en ‘een schoffering voor omwonenden.’ “En dan toch spreken van een zorgvuldig proces.”

Ook Laçin (SP) zet zijn vraagtekens bij de zorgvuldigheid van de minister. “Met dit nieuws is het vertrouwen in het ministerie verder geschaad. Na de enorme hoeveelheid klachten van omwonenden is dit een nieuw dieptepunt. Hier spreekt een VVD’er in campagnetijd.”

Jan Paternotte, Kamerlid voor coalitiepartij D66 ‘viel van zijn stoel’ toen hij het Volkskrant-interview met minister van Nieuwenhuizen las. “Vooral omdat het woord veiligheid er niet in voor kwam.”

Lees ook:

Kritiek op Van Nieuwenhuizen om uitspraken over groei van Schiphol: ‘Erg voorbarig’

Van Nieuwenhuizen denkt dat Schiphol ooit zal doorgroeien. Tot ergernis van de coalitiepartners CDA, D66 en CU.

Ineens klinkt Schiphol op Zee niet meer als een onmogelijke droom

Al decennia wordt er gesproken over een luchthaven op zee. Het zou het einde betekenen van de geluidsoverlast rondom Schiphol. Maar ook: eindelijk volop ruimte voor Schiphol als internationaal knooppunt, ter meerdere eer en glorie van de ‘BV Nederland’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden