Staatssecretaris Tommel wil uitstel parlementair onderzoek naar woningcorporatie

GELEEN - Het is 'niet verstandig' geweest van staatssecretaris Tommel (Vrom, D66) om drs. B. Kempen te vragen een oplossing te zoeken voor de enorme financiële problemen waarin de omstreden woningcorporatie Woningbeheer Limburg is verzeild geraakt. Dit zegt het PvdA-Kamerlid Adri Duivesteijn.

JAN SLOOTHAAK

Tommel heeft gisteren aan de Tweede Kamer gevraagd om uitstel van een eventueel parlementair onderzoek. Hij wil eerst met de Kamer praten over een rapport dat een werkgroep van de vaste Kamercommissie van volkshuisvesting heeft opgesteld over de problemen bij de woningcorporatie.

Volgens Duivesteijn speelt er een 'Kafka-achtige' structuur van instituties in de volkshuisvesting. Kempen, voormalig directeur van de Nationale Woningraad en door Duivesteijn wel bekwaam geacht, heeft daar een rol in gespeeld omdat hij vice-voorzitter was van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) en voorzitter is van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Beide fondsen hebben in de ogen van Duivesteijn meegedaan aan het rondspelen van de bal naar elkaar en naar de gemeenten en het ministerie van Vrom. Met als resultaat dat er niets gebeurt en de woningperikelen steeds meer uit de hand liepen. Dat risico dreigt ook in andere, vergelijkbare, gevallen en rechtvaardigt volgens Duivesteijn ook daarom een parlementair onderzoek.

Kempen zelf vindt dat Duivesteijn de zaak vertekent. Hij bestrijdt dat het CFV steun heeft geweigerd. PvdA en VVD spelen de zaak hoog en willen een parlementair onderzoek. Kempen zal door zijn betrokkenheid zelf ook onderwerp zijn in dat onderzoek, aldus Duivesteijn.

- Pagina 9: De bal wordt rondgespeeld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden